Hlavní obsah

V Ostravě jsou dvě varianty: ANO s ČSSD, nebo Ostravakem a třetí partner

Právo, tom, den, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Tvrdá povolební vyjednávání na radnicích a magistrátech začala. Například v Bohumíně je ale výsledek tak jednoznačný, že se vítězní sociální demokraté nemusejí domlouvat s nikým a mohou opět vládnout sami. Jsou ovšem i místa, kde bude cesta k dohodě velmi komplikovaná. Například ve Frýdku-Místku či v Opavě. Rozhodnuto zatím není ani v Ostravě.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Lídr hnutí ANO v Ostravě Tomáš Macura

Článek

V Ostravě začalo vítězné ANO koaličně vyjednávat v neděli ráno. K žádné dohodě zatím nedošlo. Ve hře jsou stále dvě varianty: buď se ANO spojí s ČSSD, nebo s hnutím Ostravak. V každém případě však budou muset ještě přizvat třetího partnera: buď ODS, nebo lidovce.

Zatímco lídr ostravského ANO Tomáš Macura odmítá spolupráci s komunisty, jeho šéf Andrej Babiš si nedokáže představit ani koalici s ČSSD. „Beru to jako doporučení centrály. Vyjádřil i námi preferovanou variantu povolebního uspořádání, která lépe umožní naplnit hlavní programové priority hnutí ANO, to znamená boj proti korupci a transparentní nakládání s veřejnými prostředky. Z hlediska strategie vyjednávání je však lépe mít dvě varianty než pouze jednu,“ shrnul Macura.

Ve Frýdku-Místku a Opavě to má ANO složité

Komplikovaně se bude tvořit koalice v Opavě a ve Frýdku-Místku. V Opavě se do zastupitelstva dostalo devět stran či uskupení. Hnutí ANO tam v neděli začalo vyjednávat s ČSSD a lidovci, kopíruje tedy vládní koalici. Dohromady by tak opavská koalice měla 20 mandátů, což by bylo jen o jeden více než opozice. „V jednání se sociální demokracií a lidovci budeme pokračovat zřejmě ve středu,“ sdělil lídr vítězné ANO Martin Víteček.

Také ve Frýdku-Místku zvítězilo uskupení ANO. Koaliční vyjednávání ale nemá zcela ve svých rukou. Pokud by se druhá ČSSD spojila s KSČM a KDU-ČSL, byl by vítěz voleb mimo hru. „To si uvědomujeme. V úterý začneme jednat se všemi stranami a budeme hledat to, co nás spojuje,“ naznačil Vrbata.

V Karviné se spojí ČSSD s komunisty

Tamní politici mohou jen tiše závidět kolegům z Karviné. Ačkoliv tam ČSSD ztratila dosavadní většinu, město povede i nadále. V koalici s komunisty. „Určitě se dohodneme. Nyní dopilováváme znění dohody. Tento týden jednání uzavřeme,“ řekl lídr Tomáš Hanzel.

Důvody pro spojení s komunisty jsou podle něj dva. „Hnutí ANO hned po volbách řeklo, že se sociální demokracií tančit nebude, takže to je jejich rozhodnutí. Druhým a hlavním důvodem je pro nás to, že hledáme programové průniky, a jak všichni víme, hnutí ANO žádný program nemá,“ pověděl Hanzel.

Podobná dohoda se rýsuje také v Havířově. Potřebných sedm hlasů pro nadpoloviční většinu najdou sociální demokraté rovněž u KSČM. „Je to nejpravděpodobnější, ale jednat musíme se všemi úspěšnými stranami,“ řekl primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk, který by se rád dohodl na koaliční spolupráci ještě tento týden.

V Bruntále Sdružení STAN a NK odmítá hnutí Úsvit

V plném proudu jsou koaliční jednání v Bruntále, kde vyhrálo Sdružení STAN a NK, jehož lídrem byl dosavadní starosta Petr Rys. „Zatím jsme jednali se zástupci ČSSD a ANO, setkáme se i s dalšími dvěma subjekty. Jediným, s kým jednání odmítáme, je Úsvit přímé demokracie, který vedl velmi bulvární a konfrontační kampaň zaměřenou proti mé osobě,“ řekl Petr Rys.

Podobně je na tom i Nový Jičín. Vítězná ČSSD má zatím jasno pouze v tom, že nechce příští čtyři roky spolupracovat s ODS. „Důležité pro nás bude to, aby se společný program budoucí koalice co nejvíce podobal tomu sociálně demokratickému, protože to vítězství bylo jednoznačné,“ řekl lídr Jaroslav Dvořák.

Reklama

Související články

Levicová bašta padla, Ostrava patří ANO

Hnutí ANO zvítězilo v komunálních volbách v moravskoslezské metropoli, když o víc než pět procent předstihlo ČSSD. Sociální demokracie tak přišla o jednu ze...

Výběr článků

Načítám