Hlavní obsah

Hudeček zvažoval kandidaturu za ANO, tvrdí Babiš. Primátor Prahy to popírá

Právo, dan, rsk
Praha

Vyjednávání o tom, kdo povede pražský magistrát, doprovází mediální přestřelky mezi ANO a TOP 09. Pozdvižení vyvolala slova místopředsedy vlády a předsedy ANO Andreje Babiše v internetové televizi DVTV o tom, že dosavadní pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) se ucházel několik měsíců před komunálními volbami o kandidaturu za jeho hnutí. Právu Babiš řekl, že v době kdy se hledal lídr pražské kandidátky ANO, Hudeček požádal o schůzku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš ve volebním štábu hnutí

Článek

Babiš Právu řekl, že Hudeček za ním přišel před šesti měsíci, možná rokem. „Požádal o schůzku a přišel se představit,“ uvedl lídr ANO. Podle něj se to stalo v době, kdy Hudeček pohořel na sněmu TOP 09 ve volbě místopředsedy a bojoval proti křídlu šéfa pražské buňky Jiřího Vávry, a Babiš hledal lídra své pražské kandidátky.

„Hudeček chodil k nám a ptal se, že kdyby ho náhodou neudělali primátorem, jestli by nekandidoval u nás. Připadlo mi to trošku směšné. Vedli jsme určitý čas takové konzultace. Já jsem s ním osobně neměl problém,“ řekl Babiš televizi DVTV.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„V té době jsme se potkali a je pravda, že jsme mluvili o tom, že by k nám přišel jako pražský lídr. On to nevylučoval a já jsem o to projevil zájem. To bylo v době, kdy jsem ještě neměl lídra. Potom jsme se potkali ještě jednou na doporučení, myslím, Zbyňka Passera. V té době si ale Hudeček už upevnil pozici a neměl zájem. Ale dá se říci, že jsme o tom uvažovali,“ řekl Právu.

Foto: Petr Horník, Právo

Primátor Tomáš Hudeček během očekávání volebních výsledků.

Hudeček: Bylo to naopak

Hudeček se ale brání, podle něj to bylo naopak. „ANO po odkopnutí pana Kasla před čtyřmi měsíci poptávalo pana Ctibora, pana Ježka, pana Bobka. Mně nabídku oficiálně nedali, ale v rozhovoru sondovali,“ sdělil Právu Hudeček. Dodal, že odmítl, stejně jako i jiné nabídky. Babiš podle něj takové výroky říká, protože se ANO nedaří přesvědčit další strany, aby s nimi šly do koalice v Praze. „Pouze snaha rozbít TOP 09, když se nedaří jednání a nervozita stoupá,“ uvedl Hudeček.

Lídr ANO výhrady proti Hudečkovi prý nemá. „Nemám povědomí, že by udělal něco špatně. Během kampaně asi musel používat rétoriku, kterou mu nadiktoval pan Kalousek,“ dodal.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg Hudečkovi věří. „Hudeček mi o tom ten večer vyprávěl, že ho lanařili a že to odmítl. Teď mu Babiš vyčítá něco, co sám inicioval,“ řekl Právu Schwarzenberg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám