Hlavní obsah

V Olomouci dohodli koalici, ANO je mimo hru

Právo, ČTK, Petr Marek
Olomouc
Aktualizováno

Jen den po volbách se strany v Olomouci dohodly na uspořádání sil v zastupitelstvu. Koalici vytvoří ČSSD, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. V neděli podepsaly dohodu. Primátorem se podle ní stane lídr ČSSD Antonín Straněk.

Foto: Petr Marek, Právo

Centrum Olomouce

Článek

Volby ve městě přitom vyhrálo hnutí ANO a ještě v neděli jednalo se druhou ČSSD.

„Volby ukázaly, že občané požadovali změnu, a tak jednáme především s těmi, kteří v zastupitelstvu dosud nebyli, nebo byli v opozici a právě se sociálními demokraty jsme se sešli jako první. Hovořili jsme zejména o programech a na zásadní rozpory jsme nenarazili. S nikým dalším jsme dosud nejednali. To přijde až příští týden,“ řekl Právu lídr ANO dosavadní náměstek ministra dopravy Milan Feranec.

Večer to ale už neplatilo. Strany, které skončily za hnutím, se dohodly mezi sebou. Ve 45členném zastupitelstvu bude mít čtveřice těchto stran většinu 24 zastupitelů.

Koaliční smlouva má být uzavřena do 17. října. V předchozích čtyřech letech na radnici vládla koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Podle dnes uzavřené dohody by ČSSD měla v jedenáctičlenné městské radě získat pět křesel včetně primátorského. ODS, KDU-ČSL a TOP 09 budou mít v radě po dvou zástupcích. Dosavadní primátor Martin Major (ODS) bude náměstkem. Dalšími náměstky budou Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL), Aleš Jakubec (TOP 09), Jaromír Czmero (ČSSD) a Pavel Urbášek (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám