Hlavní obsah

Města začínají vyjednávat o koalicích, někde se už dohodli

Aktualizováno

Den po volbách se ve většině českých měst začalo vyjednávat o složení koalic. Sešli se zástupci stran v městech v Moravskoslezském kraji, v Praze i v Olomouci. Jsou ale i města, kde se zástupci stran dohodli už v neděli.

Foto: archiv Ostravského informačního servisu

Vyhlídková věž ostravské radnice patří k dominantám města.

Článek

Hnutí ANO, které vyhrálo volby v Ostravě, vychází ze dvou základních variant, tedy spojení s ČSSD nebo hnutím Ostravak, řekl v neděli lídr ANO Tomáš Macura. V obou případech bude ale ANO potřebovat k nadpoloviční většině třetího partnera. Macura uvedl, že hnutí už od rána vede jednání, a to jak uvnitř strany, tak s potenciálními partnery.

Jednání už naplno začala také v Opavě, kde vyhrálo ANO se ziskem 11 mandátů z 39 možných. První koaliční jednání zahajuje hnutí s ČSSD a KDU-ČSL.

Zdeněk Osmanczyk, primátor a lídr ČSSD v Havířově už po volbách naznačil, že by mohla pokračovat dosavadní spolupráce s KSČM. Obě strany by v třiačtyřicetičlenném zastupitelstvu měly převahu 28 hlasů. "Dnes jsme měli první schůzku s KSČM, šlo o vstupní informativní setkání," uvedl Osmanczyk.

Jasno mají v Náchodě

V Náchodě je už den po volbách koalice jasná, vítězná ČSSD se dohodla s Patrioty města Náchoda a KDU-ČSL. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít koalice 19 hlasů. Na starostu bude navržen starosta současný, poslanec a lídr ČSSD Jan Birke.

Jedná se i v Berouně, kde zvítězili Nezávislí Berouňáci, rádi by pokračovali v dosavadní spolupráci s TOP 09 a ČSSD.

Další města nechávají začátek vyjednávání až na začátek pracovního týdne, například Kladno nebo Svitavy. Ve středočeském městě zvítězila Volba pro město bývalého primátora Milana Volfa, získala 10 mandátů z 33.

V Kutné Hoře to vypadá, že vítězná Šance pro Kutnou Horu, která dosud vládla na radnici, bude mimo hru. Kutnohorská změna, která skončila na druhém místě, jedná o povolební spolupráci s hnutím ANO a ČSSD, případně s Alternativou pro Kutnou Horu. Podle lídra Kutnohorské změny Martina Starého už jednání začala a skončit by mohla zhruba do týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám