Hlavní obsah

ANO s TOP 09 se v Praze přetahují o Piráty

Právo, Karolína Brožová
Praha

Hnutí ANO a TOP 09 podle informací Práva už v noci ze soboty na neděli přemlouvaly Českou pirátskou stranu, aby s nimi jednala o možné spolupráci v pražském magistrátu. Piráti, kteří v zastupitelstvu hlavního města získali čtyři mandáty, však chtějí zůstat v opozici.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kandidátka na primátorku Prahy Adriana Krnáčová (ANO) začala v neděli jednat se zástupci Trojkoalice a ČSSD.

Článek

„Panu Jakubu Michálkovi včera volala jak paní Krnáčová, tak pan Hudeček. Ale my jsme už před volbami řekli, že jednat budeme až dneska odpoledne poté, co se sejdou naši zastupitelé a řeknou si, jaká bude strategie. Je možné, že se s TOP 09 a ANO sejdeme už dneska,“ řekl v neděli Právu nově zvolený pražský zastupitel Pirátů, Mikuláš Ferjenčík.

K jednání vyzýval podle informací Práva dokonce i Andrej Babiš. Ten se však obrátil přímo na bývalého předsedu Pirátů Ivana Bartoše, který je však v současné době jen řadovým členem strany a nemá rozhodovací pravomoci.

Do koalice nechtějí

Nikdo z Pirátů nepředpokládá, že by strana v Praze vstoupila do koalice. Podporu koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice však Česká pirátská strana nevylučuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Pirátské strany Lukáš Černohorský

„Nemohu to vyloučit. Nechci předjímat jednání. Chceme jednat o tom, co strany chtějí prosadit. My máme své priority, a pokud by bylo reálné je prosadit, tak se můžeme bavit o tom, že nebudeme novou radu města dostávat pod tlak,“ uvedl pro Právo Ferjenčík s tím, že primárním cílem strany je, aby hlavní město začalo zveřejňovat smlouvy k veřejným zakázkám.

Jednání však nevyloučil ani s TOP 09. „Je to pro nás na stejné úrovni. My jsme řekli, že nechceme radu s KSČM nebo ČSSD. Je vidět, že to není reálný scénář, ale TOP 09 a ANO pro nás ekvivalentní partneři jsou. Nejsme z nich nadšení, ale jednat s nimi budeme,“ dodal Ferjenčík.

Reklama

Výběr článků

Načítám