Hlavní obsah

V Olomouci vyhrálo ANO, ODS o vedení města zřejmě přijde

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Komunální volby v Olomouci vyhrálo hnutí ANO těsně před posledním vítězem ČSSD, která však byla v opozici. Občanští demokraté včele s dosavadním primátorem Martinem Majorem skončili až třetí, a na nejvyšší post ve městě tak zřejmě budou muset zapomenout.

Foto: Petr Marek, Právo

Hnutí ANO 2011 v čele s lídrem Milanem Ferancem (vlevo) slavilo volební úspěch v olomoucké v restauraci Camel Club.

Článek

ANO získalo 23,41 procenta hlasů, což je v přepočtu 12 mandátů (zastupitelstvo je pětačtyřicetičlenné), ČSSD 18,69 procenta hlasů, tedy 10 mandátů. ODS získala jen 11,05 procent hlasů, což znamená pět mandátů.

Dosavadní koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 se tak opakovat nemůže, neboť lidovci mají pět mandátů a „topka“ o jeden méně. Vládnout toto uskupení nebude moci ani se dvěma dalšími novými subjekty v olomouckém zastupitelstvu, kterými jsou sdružení Občané pro Olomouc (tři mandáty) a ProOlomouc (dva mandáty). Poslední „hráč“ KSČM (čtyři mandáty) je mimo, neboť do koalice s ním jít nikdo nehodlá.

Nejreálněji se tak jeví možná koalice ANO, ČSSD plus někdo třetí. „Volby byly o tom, že lidé chtěli nějakou změnu. My jsme vyhráli, v což jsem věřil a tak jsme spokojeni. Teď zahájíme koaliční jednání. Musím však znovu zdůraznit, že občané požadovali změnu, a tak jednat o možné koalici budeme především s těmi, kteří v zastupitelstvu dosud nebyli, nebo byli v opozici. Ne však s komunisty,“ řekl v sobotu večer Právu lídr ANO dosavadní náměstek ministra dopravy Milan Ferancec.

ANO počítá i s opozicí

Prioritou ANO v rámci jednání je podle něj získat takové posty, aby mohlo ovlivnit fungování města. „Pokud by tomu tak nebylo, umím si představit, že bychom byli i v opozici. Varianta ostatní s výjimkou KSČM bez nás, je možná a my s ní také počítáme,“ prohlásil Feranec.

Spokojená je s výsledky voleb i ČSSD, která minule, ač zvítězila, byla z vedení města vyšachována. Oproti roku 2010 ale ztratila sedm mandátů. „Uvědomíme-li si, že do počtu mandátů vstoupily nové subjekty, musíme náš volební výsledek brát. Deset mandátů jsme chtěli, aby se o budoucí koalici nemohlo rozhodovat bez nás, a ty máme. Myslím, že jsme výrazný a silný hráč,“ řekl Právu lídr ČSSD Antonín Staněk.

Zcela se účasti na vedení radnice ale nevzdávají ani občanští demokraté.

„Vyčkáme, s čím přijdou ti, co byli před námi. Na tahu jsou oni. Rádi bychom se však na vedení města podíleli dál. Myslíme si, že to není úplně nereálné,“ míní lídr ODS, dosavadní primátor Martin Major.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám