Hlavní obsah

V Jihlavě vyhrálo ANO, strany opoziční smlouvy ale neodmítá

Právo, pch
Jihlava

Způsobem start – cíl vyhrálo v Jihlavě volby hnutí ANO 2011. Tým víceméně neznámých lidí vyhodil ze sedla zdejší dlouholeté spojenectví ODS a ČSSD, jejich další angažmá ale zůstává ve hře.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Masarykovo náměstí v Jihlavě

Článek

ANO získalo v 37členném zastupitelstvu osm křesel, úplně stejně jako druhá ČSSD s volebním výsledkem o bezmála dvě procenta nižším. Třetí s necelými 13 procenty a šesti křesly skončili komunisté, čtvrtá s pěti křesly ODS. Na pátém místě jsou lidovci se čtyřmi křesly, a tedy stejným počtem jako šesté Forum Jihlava, sedmičku úspěšných uzavírá TOP 09 s dvěma místy v zastupitelstvu.

Lídr ANO, 43letý jednatel Agroprojektu Radek Popelka, Právu řekl, že ze sestavování koalice předem vylučuje KSČM, která je jako koaliční partner nepřijatelná, a ostatní je věcí jednání, byť by si dokázal představit koaliční spolupráci obdobnou, jaká je na vládní úrovni.

KDU–ČSL nicméně již ústy lídra Jaromíra Kaliny deklarovala, že s týmem ANO do koalice nepůjde. „To není nic proti panu Popelkovi. Ale jde vesměs o lidi bez zkušeností s komunální politikou, takže to byly hlasy pro Babiše,“ řekl šéf jihlavských lidovců.

K 16 křeslům, které by ANO s ČSSD daly dohromady, tak potřebují pro nadpoloviční většinu aspoň tři, a minimálně ta mají k dispozici ODS či kulturně zaměřená fronta Forum Jihlava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám