Hlavní obsah

V senátních volbách získal nejvíc hlasů Miroslav Antl

Nejvíc hlasů v letošním prvním kole senátních voleb získal senátor Miroslav Antl (za ČSSD). Volilo ho 16 799 lidí, tedy 41,12 procenta voličů na Rychnovsku. Zároveň tak dosáhl největšího náskoku na svého nejbližšího oponenta, starostu Luboše Řeháka (za KDU-ČSL), kterého předstihl o 10 295 hlasů. Pomohla tomu vysoká volební účast. Nejvyšší byla ale na Žďársku, kde dosáhla 47,26 procenta.

Foto: Josef Horázný, ČTK

Dosavadní senátor za Rychnov nad Kněžnou Miroslav Antl na archivním snímku

Článek

Nejmenší účast byla naopak na Karvinsku. K urnám přišlo jen 26,94 procenta oprávněných voličů. I díky tomu stačilo lékaři Martinu Gebauerovi pro postup do finále se senátorem a lékařem Radkem Sušilem (ČSSD) pouze 5129 hlasů.

Procentuálně nejméně hlasů potřeboval k postupu ale Pavel Botek (KDU-ČSL) na Uherskohradišťsku. Získal 13,29 procenta voličů.

Nejtěsnější byl mezi finalisty souboj v Ostravě, kde Peter Koliba (za ANO) předstihl Petra Mihálika (ČSSD) pouze o 66 hlasů. Kolibu volilo 5770, Mihálika 5704 lidí.

S nejmenším náskokem na třetího postoupil do volebního finále Jiří Hájek na Frýdeckomístecku. Stanislava Fridricha za ANO porazil jen o 137 hlasů. Naopak na Přerovsku Jitka Seitlová (za SZ) a Antonín Prachař (ANO) nechali zbytek kandidátů daleko za sebou. Prachař měl na třetího Michala Chromce (za ČSSD) náskok 6625 hlasů.

Do finále postoupilo 46 mužů a osm žen, žádný ze závěrečných duelů ale nebude dámským gambitem.

Reklama

Výběr článků

Načítám