Hlavní obsah

TOP 09 se smiřuje s tím, že nevyhraje ani v Praze

Právo, dan
Praha

Ve volebním štábu TOP 09 v pražském hotelu Dorint letos příliš slavit nebudou. Strana zvítězila jen v několika málo obcích a do druhého kola senátních voleb se dostali čtyři borci v jejích barvách. Nejskloňovanějším tématem celé odpoledne bylo, jak to dopadne v Praze, která byla doposud výstavní síní TOP 09.

Foto: Petr Horník, Právo

Zklamaný primátor Tomáš Hudeček

Článek

Když už komise spočítaly přes polovinu okrsků, začalo být na představitelích strany vidět, že začínají přijímat fakt, že letos nevyhrají ani v Praze.

„Musíme se s tím smířit, v politice nelze jenom vyhrávat,“ řekl Právu předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Dodal, že je to škoda, protože podle něj je Tomáš Hudeček dobrý primátor.

Hudečkovi nebylo do řeči

Hudeček, který většinu času neodtrhl oči od svého tabletu, na kterém sledoval sčítání voleb, se při sečtení poloviny okrsků nechtěl příliš vyjadřovat. „Uvidíme,“ řekl na dotaz Práva, zda si myslí, že se jim podaří dotáhnout tříprocentní náskok ANO.

Ani místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek není s výsledkem příliš spokojen. „Do nebe neskáču, ale pokud v Praze skončíme o dvě tři procenta, tak to bude pořád pohoda,“ řekl Právu.

Většina z politiků TOP 09 se celý den shodovala na tom, že nepřipadá v úvahu, aby pražská TOP 09 šla do magistrátní vlády s ANO. Schwarzenberg odpověděl jednoznačně. „ANO v Praze říkám ne.“[celá zpráva]

S ANO nechce jít ani Hudeček

Se svým předsedou souhlasí i Hudeček. „Je nepravděpodobné, že bychom šli do koalice s ANO,“ uvedl. Na dotaz Práva, zda se budou snažit dojednat koalici s ostatními stranami bez vítězného ANO, uvedl: „Vyjednávaní půjdou všemi stranami.“

Pražský předseda TOP 09 Jiří Vávra je v odmítání případných koaličních partnerů opatrnější, ale také říká, že spolupráce s Babišovými lidmi v Praze je až nejkrajnější varianta. „Přirovnal bych to k situaci zloděje, který vleze do domu a nakonec vezme rozpálená kamna, protože není co jiného vzít,“ řekl Právu Vávra.

Reklama

Související témata:

Související články

Passer bude muset zaplatit úvěr ze svého

Výsledky pomalu sčítaných hlasů v Praze ukazují, že na mandáty v městském zastupitelstvu může hnutí Pro Prahu zapomenout. Oblepilo přitom celou metropoli svými...

Výběr článků

Načítám