Hlavní obsah

Změny v Brně: Úspěch aktivistů a konec Onderkovy éry

– Brno • Aktualizováno
Právo, Petr Kozelka, Miroslav Homola

Brno se musí po volbách připravit na velké změny. Éra současného primátora Romana Onderky (ČSSD), který stál v čele moravské metropole dvě volební období, zřejmě končí. Stojí za tím očekávaný úspěch hnutí ANO v čele s Petrem Vokřálem, a především ohromný úspěch aktivistů z hnutí Žít Brno.

Uskupení Žít Brno s podporou Pirátů bylo v Brně novým hráčem a předpokládalo se, že může uspět, ovšem takový úspěch po sečtení dvou třetin hlasů, nečekal ani jeho lídr Matěj Hollan.

Článek

Hnutí ANO získalo celkem 13 mandátů v 55členném zastupitelstvu. Na druhém místě skončila před čtyřmi lety vítězná ČSSD. Tehdy měla 19 mandátů, letos jich obhájila 11. Na třetím místě skončil se sedmi křesly v zastupitelstvu nováček - hnutí Žít Brno. Stejný počet mandátů mají lidovci.

Předseda Žít Brno Matěj Hollan, který si udělal jméno hlavně bojem proti hazardu, neskrýval při sčítání výsledků radost. Podle jeho slov ho ke kandidatuře dohnalo chování primátora Onderky, který proti aktivistům recesisticky útočícím na jeho politiku a zesměšňujícím oficiální webový portál Brna tvrdě vystupoval.

„V politice jsem se samozřejmě angažoval už předtím, ale rozhodnutí kandidovat přišlo až po krocích pana Onderky. Dal jsem dohromady partu asi 15 lidí a šli jsme do toho,“ smál se Hollan, který mimo jiné oslovil Brňany sloganem „Chcu Brno bez Onderky“.

Kampaň Žít Brno stála 250 tisíc korun. „Takový úspěch jsme nečekali. Všichni si mysleli, že nás budou volit jen studenti a mladí lidé, mě ale oslovovali i lidé středního věku a ti podle mě rozhodli,“ líčil Hollan. Jeho tatínek mezitím rozdával přítomným ve volebním štábu domácí klobásy.

S Onderkou nepůjde ani ANO

Vzhledem k tomu, že zvítězilo hnutí ANO, končí zřejmě éra primátora Onderky, neboť lídr ANO Petr Vokřál se nechal slyšet, že se současným primátorem žádný pakt neplánuje. Naopak podle informací Práva bude zřejmě usilovat o koalici s Žít Brno.

„Nepropůjčíme se k tomu, abychom výměnou za něco podpořili Onderku jako primátora. Nebudeme hrát takové hry,“ řekl Právu Vokřál. I podle lidovců, kteří se s hnutí Žít Brno přetahují o třetí místo, jsou jasnými vítězi voleb v Brně právě jejich konkurenti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám