Hlavní obsah

Policie prověřuje údajné kupčení v Bílině, Nejdku i v Mostě

V Bílině na Teplicku policie šetří už třetí případ údajného kupčení s hlasy voličů. Teplická obec není jediná, kde existuje podezření na uplácení voličů. Možné nakupování hlasů zejména od sociálně slabých voličů prošetřují kriminalisté také v Lovosicích na Litoměřicku, Litvínově na Mostecku a v Chomutově.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Všechny případy jsou zatím stále ve fázi prověřování. Vyšetřování je na samém počátku a nedá se říct, jak dlouho potrvá," řekla Bartošová. O údajném kupčení se mluvilo také v ústecké čtvrti Mojžíř a v Teplicích. "Informace jsme prověřovali na místě, protiprávní jednání jsme nezjistili," doplnila krajská policejní mluvčí Alena Bartošová.

O údajném kupčení s hlasy voličů se v Bílině mluvilo už týdny před začátkem komunálních voleb. Sociálně slabí údajně dostávali nabídku několika set korun za vhozený hlas. Až 500 korun měli slíbeno voliči na litvínovském sídlišti Janov.

V místním klubu se v pátek večer konala romská zábava, na které se údajné nakupování hlasů voličů mělo domlouvat. Okolí podniku hlídali policisté, kteří namátkově kontrolovali i přicházející. "Jídlo a pití bylo zdarma. Ptali jsme se, kdo to organizuje a jestli je potřeba na to přispět nějakými penězi. Prý ne. Kupčení jsme neviděli," řekl jeden z účastníků.

Kupčení se vyšetřuje i v Nejdku

Údajné kupčení s hlasy voličů v komunálních volbách prošetřuje policie v Nejdku na Karlovarsku. „Přijali jsme trestní oznámení ohledně maření přípravy a průběhu voleb,“ uvedla mluvčí karlovarské krajské policie Kateřina Krejčí. „Na místě probíhá intenzivní vyšetřování té věci,“ dodala s tím, že v tuto chvíli nemůže být konkrétnější. Podle informací Práva se trestní oznámení vztahuje k údajnému kupčení s hlasy. Trestní oznámení podle zdroje listu nepodal nikdo z volební komise, ale místní občan.

Podle facebookových stránek nazvaných Chceme změny v Nejdku měl někdo svážet k volebním urnám národnostní menšiny. Ze stránek také vyplývá, že za vším má údajně stát snaha o ovládnutí lukrativní zakázky města na svoz a likvidaci komunálního odpadu na dvacet let dopředu. „Já o tom nic nevím, nikdo mi nic nehlásil, ale o kupčení hlasů se tady ve městě povídá,“ uvedla vedoucí volebního sčítacího místa v Nejdku Dáša Oberreiterová.

V ústecké čtvrti Mojžíř již v pátek zaznamenala okrsková volební komise pokus o ovlivnění voleb nakupováním hlasů od sociálně slabých občanů za 200 korun.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám