Hlavní obsah

Volby skončily, hlasy se budou sčítat do rána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V sobotu ve dvě hodiny odpoledne se uzavřely volební místnosti, kde lidé mohli odevzdat svůj hlas v komunálních volbách, v některých obvodech volili také zástupce do Senátu. Kvůli množství kandidátů a systému křížkování potrvá sčítání výsledků až do nedělního rána.

Miroslav Kalousek (TOP 09) k průběhu hlasováníVideo: Novinky

 
Článek

První výsledky chodily především z malých obcí už několik desítek minut po uzavření volebních místností, úplně první přišly z Lužice na Prachaticku, kde zvítězila KDU-ČSL. Volební účast ve tři hodiny odpoledne lehce přesahovala 50 procent, sečteno však bylo pouze 1,4 procenta okrsků, především malých obcí.

Podle prvních odhadů bude účast v komunálních volbách nižší než před čtyřmi lety, kdy k urnám přišlo 48 procent voličů, letos by to mělo být kolem 40 procent.

Téměř čtvrt miliónu kandidátů

Volební místnosti se otevřely v pátek ve dvě hodiny odpoledne, hlasovat mohli lidé až do 22 hodin. V sobotu pak od 8 do 14 hodin.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka čeká spolu s Milanem Štěchem, Lubomírem Zaorálkem, Romanem Sklenákem a dalšími členy ČSSD na výsledky voleb.

O hlasy voličů se v doplňovacích volbách do Senátu ucházelo 242 kandidátů, do obecních zastupitelstev letos kandidovalo 234 tisíc lidí.

V senátním klání uspějí v prvním kole ti kandidáti, kteří získají nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů. Pokud se tak nestane, bude se příští týden konat druhé kolo, do něhož postoupí dvojice kandidátů s nejvyšším počtem hlasů.

Volby provázelo několik podezření na kupčení s hlasy především v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Skupiny lidí měli za hlas pro konkrétní stranu či hnutí dostávat několik stokorun. Šlo většinou o občany, kteří by k volbám jinak nešli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám