Hlavní obsah

Začal druhý den voleb, účast je nižší než před čtyřmi lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V osm hodin ráno se v České republice znovu otevřely volební místnosti. Lidé mohou svůj hlas dát kandidátům v komunálních volbách a v 27 obvodech také v senátních volbách.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Během první půl hodiny dorazila do volební místnosti v centru Ostravy jen dvacítka voličů.

Článek

Účast je slabší než při minulých volbách. Vysoká je hlavně v menších obcích, v některých odvolila již více než polovina lidí.

V hlavním městě se volební účast dvě hodiny před uzavřením místností pohybovala kolem 20 procent. Nejvyšší byla v šesté městské části, kde k urnám přišla čtvrtina voličů, naopak v Praze 10 dorazilo jen zhruba 17 procent. Někteří předsedové komisí sdělili, že si lidé stěžují na přílišnou velikost volebních lístků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ve středních Čechách se pohybovala účast kolem 22 procent. Nejvíce lidí přišlo v Kolíně - asi 26 procent voličů. Téměř čtvrtina voličů přišla volit v Benešově.

Kupčení s hlasy

Komise na několika místech, především v Ústeckém a Moravskoslezském kraji řešila podezření na kupčení s hlasy. V Českém Těšíně vyšetřuje uplácení voličů policie. [celá zpráva]

Podobné je to i na Ústecku, kde policie prošetřuje nakupování hlasů na čtyřech místech. Zatím poslední informace o nákupu hlasů za několik set korun se objevily navečer v Bílině na Teplicku. "V Bílině prověřujeme jedno starší oznámení a jedno aktuální, obě se týkají možného ovlivňování voleb kupčením s hlasy," řekla Bartošová. [celá zpráva]

Volební účast v Ústeckém kraji nepřesahuje 20 procent. Například v Chomutově přišlo necelých 15 procent voličů. O něco vyšší účast byla v jednom z okrsků centrálního městského obvodu Ústí nad Labem, necelá pětina voličů. Na ústeckém sídlišti Severní Terasa byla účast nižší, volit přišlo přibližně 15 procent lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám