Hlavní obsah

TOP 09 odvolala v Ostravě svého lídra

Právo, Pavel Karban
Aktualizováno

Revizní lékař Martin Piperek už není volební jedničkou TOP 09 v Ostravě. Podle místopředsedy strany a krajského šéfa Pavola Lukši byl odvolán na doporučení regionálního výboru. Novým volebním lídrem se stala dosavadní dvojka, Aleš Juchelka.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Byly tam nějaké osobní důvody pana kolegy Piperka, tak se regionální výbor usnesl, že nebude jednička, aby to nešlo za celou kandidátkou,“ řekl Lukša. Víc rozhodnutí komentovat nechtěl.

Novou jedničkou bude bývalý televizní moderátor, osmatřicetiletý Aleš Juchelka. Ten vedl kandidátku TOP 09 už v posledních komunálních volbách v Ostravě a poslední čtyři roky byl i ostravským zastupitelem.

Po odvolání Piperka bude mít ostravská kandidátka TOP 09 místo 55 „jen“ 54 kandidátů.

Odvolání poslal přímo Kalousek

Odvolání na ostravský magistrát, odbor vnitřních věcí, poslal ve středu 1. října přímo první místopředseda strany Miroslav Kalousek. Ten se stal v tomto týdnu volebním zmocněncem v Ostravě, když na tomto postu vystřídal krajskou manažerku TOP 09 Marcelu Masnou.

„Pro nás je nepřijatelné, aby za nás kandidoval člověk, v jehož případě máme vážné pochyby, zda se nedopouští domácího násilí,“ řekl Kalousek a dodal, že konal na základě rozhodnutí regionálního vedení TOP 09.

Dvaačtyřicetiletý Piperek ale o svém odvolání zřejmě neví. Ještě v pátek odpoledne totiž tvrdil, že nic takového se nestalo. „Je to kachna. Z kandidátky určitě nebyl nikdo odvolán, to je blbina. Aleš Juchelka jednička je, ale na Moravské Ostravě. A na celoostravské kandidátce je dvojka,“ tvrdil ještě v pátek po 16. Hodině s tím, že je s dětmi na výletě v Beskydech.

Divil se i změně zmocněnce. „Jediný, kdo by ho mohl odvolat, je předseda regionu a tím jsem já, takže bych o tom pravděpodobně věděl. Pokud se tak stalo, tak nebyly splněny zákonné podmínky. Podle mě nemůže být Mirek Kalousek zmocněncem z mnoha důvodů,“ poznamenal Piperek a znovu odmítl jakoukoliv změnu na pozici lídra na kandidátce TOP 09 v Ostravě.

Piperek je stále regionálním šéfem strany v Ostravě. Řekl to i Lukša, použil však u toho slůvko „zatím“. „Ale není už zodpovědný za kandidátky v Ostravě. Tím jsem se po rozhodnutí výkonného výboru stal já,“ dodal krajský předseda TOP 09.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám