Hlavní obsah

ČSSD a ODS si objednaly vlastní průzkumy: TOP 09 je porazí

Právo, Jan Martinek

Říjnové volby se neúprosně blíží a analytická oddělení politických stran pracují na plné obrátky. Po manuálech na správné odpovědi kandidátů, o kterých Právo v případě ANO a ODS už informovalo, přicházejí interní průzkumy volebních preferencí.

Foto: CVVM, Právo

Ilustrační foto

Článek

Právo má k dispozici šetření, která si nechaly vypracovat pražské buňky ČSSD a ODS, které po minulých volbách nějaký čas v hlavním městě vládly. Z výsledků je nyní zřejmé, že nemohou zrovna bouchat šampaňské: oba průzkumy přiřkly vítězství jejich politické konkurenci z TOP 09.

Průzkum soc. dem. od agentury Phoenix research přiřkl v Praze ČSSD třetí místo se 13 procenty. Vítěz voleb TOP 09 by dostal 17,2 procenta, následovalo by ANO se 14,5 procenta.

Čtvrtá by skončila Trojkoalice pro Prahu (zelení, STAN, lidovci) se 6,9 procenta. ODS by dostala sedm procent.

Rozdíly ve výsledcích 

Podle šetření pro pražskou ODS by také zvítězila TOP 09, a to s 19,5 procenta. Zde však podobnost se šetřením ČSSD končí: druhé místo průzkum přiřkl trojkoalici se 14,5 procenta, ANO by bylo až třetí (13 procent) a ČSSD čtvrtá (12,5 procenta). ODS by obsadila páté místo s 10,5 procenta.

Zcela jiná čísla přisoudil stranám průzkum STEM/MARK z minulého týdne, podle kterého by v Praze zvítězilo Babišovo ANO s dvaceti procenty následované TOP 09 (14 procent). [celá zpráva]

Třetí soc. dem. by měla devět procent, ODS osm a trojkoalice šest. Podle průzkumu by se do zastupitelstva hlavního města těsně dostali i piráti s pěti procenty.

Zeman je druhý

I ve středu zveřejněné šetření CVVM ukázalo, že lidé stále nejvíc věří lídrovi ANO Andreji Babišovi – v průzkumu popularity politiků ho kladně ohodnotilo 55 procent lidí. Druhou příčku obsadil Miloš Zeman s 49 procenty a třetí ministr obrany za ANO Martin Stropnický (45 procent). [celá zpráva]

S důvěrou 43 procent následují premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám