Hlavní obsah

Ke komunálním volbám chce jít 60 procent lidí, polovina si vybere z více kandidátek

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunálních voleb se chce zúčastnit 60 procent občanů, dalších 20 procent zatím nad účastí váhá. Zhruba polovina (52 procent) bude volit osobnosti z jedné kandidátky, zatímco ostatní hodlají vybírat kandidáty z více stran a hnutí. Plyne to z průzkumu agentury STEM.

Foto: David Ryneš, Novinky

K volbám chce podle průzkumu přijít 60 procent voličů.

Článek

Určitě se voleb zúčastní 35 procent dotázaných, dalších 25 procent občanů účast deklaruje pravděpodobně. Určitě se nehodlá zúčastnit 11 procent lidí a patrně nepřijde ani dalších osm procent občanů.

„Míra ochoty zúčastnit se komunální voleb se zvyšuje s věkem, takže například mezi lidmi do 30 let plánuje účast v těchto volbách 50 procent, mezi lidmi staršími 60 let to je 68 procent,“ konstatovala agentura s tím, že vyšší ochotu přijít k volbám mají i lidé s vyšším vzděláním.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Lidé do 44 let deklarují, že budou častěji skládat svou volbu z více kandidátních listin, zatímco starší lidé hodlají hlasovat pro jednu konkrétní stranu. Výrazně častěji budou pro kandidátku jedné strany hlasovat pouze lidé, kteří v posledních sněmovních volbách volili KSČM, u dalších stran jsou rozdíly malé.

O tom, že v říjnu budou komunální volby, ví 89 procent občanů. Informovanost je tak lepší než před hlasováním do Evropského parlamentu, o němž měsíc před volbami vědělo 74 procent dotázaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám