Hlavní obsah

Bursík před volbami hraje na protiruskou notu. Jde o víc než kampaň, řekl

– Praha
Novinky, Václav Lang

Předseda hnutí LES Martin Bursík, který bude na podzim kandidovat za TOP 09 do Senátu, představil ve středu petici za odmítnutí postoje české vlády a prezidenta vůči Rusku a vybídl k ukončení závislosti na Moskvě. Odmítá, že by šlo jen o kampaň, podle něj toto téma překračuje horizont předvolební kampaně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michael Kocáb, Karel Schwarzenberg a Martin Bursík na předvolební tiskové konferenci

Článek

Bursík předstoupil před novináře ve Sněmovně spolu s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem a někdejším ministrem pro lidská práva Michaelem Kocábem, aby zkritizovali postoj vlády a prezidenta vůči dění na Ukrajině.

„Skutečnost, že se tam de facto odehrává válka a že se týká i Evropské unie, je naprosto zásadním politickým tématem. Jsme rozčarováni z toho, že Českou republikou hýbají jiná, naprosto podružná, nepodstatná témata. Hovořím současně i o volbách a o kampani do Senátu,“ prohlásil Bursík, který kandiduje do Senátu na kandidátce TOP 09.

Nejde jen o kampaň

Odmítl ale, že by jeho výstup před poutačem s nápisem Stop závislosti na Rusku, byl pouhou volební kampaní. „Tohle téma podle mého názoru vysoce překračuje nějaký horizont předvolební kampaně do Senátu. Proto jsme se tady sešli v tomhle složení,“ prohlásil.

Přiznal, že jeho hlavním politickým tématem má být kromě ochrany životního prostředí také ochrana lidských práv. „Je to vlastně vyhranění se ve vztahu k politice posledního roku, kdy se česká vláda a prezident distancují od polistopadové zahraniční politiky,“ zkritizoval.

Z témat některých jeho protikandidátů mu prý je mdlo. „Myslím si, že politik, který jde do horní komory parlamentu, která by měla být jakýmsi chórem zkušených politiků, by měl nést nějaké vážné, jednoznačné téma. A když sleduji to, s čím kdo tady kandiduje, tak je mi z toho poněkud mdlo,“ prohlásil.

Mezi jeho soupeři je například kandidátka za hnutí ANO Laura Janáčková, která v úterý představila svou kampaň s podtitulem Láska, sex a politika, v níž prosazuje mimo jiné plně hrazenou viagru. [celá zpráva]

Představili petici

Bursík na tiskové konferenci rovněž představil petici zaštítěnou Michaelem Kocábem, v níž se mohou lidé přihlásit k nesouhlasu se zahraniční politikou prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky.

„Máme za to, že čeští politici, český prezident a vláda v reakci (na konflikt na Ukrajině) selhávají, že místo aby prosazovali principiální postoje, které by byly opřeny o zkušenost s dvojí okupací, lavírují. A jde to tak daleko, že prezident republiky zatajuje informace o situaci na Ukrajině před svými občany. Jak si jinak vysvětlit, že polský premiér Tusk informuje občany o tom, že jsou tady nezvratné důkazy, že ruská armáda operuje na území Ukrajiny, a na to reaguje český prezident tak, že věří ruskému ministru zahraničí Lavrovovi, který ho přesvědčuje o tom, že tam ruská armáda není,“ prohlásil Bursík.

Podle Kocába už petici fyzicky nebo na internetových stránkách www.distancujemese.cz podepsalo kolem 1500 lidí. Mezi nimi i řada známých osobností jako Jan Ruml, Jaroslav Hutka, Zdeněk Svěrák, Olga Sommerová, Dagmar Havlová a další.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám