Hlavní obsah

ODS bodovala i v obecních volbách

Nejúspěšnější stranou komunálních voleb je ODS. Získala jak nejvíce hlasů, tak i mandátů. Podle obdržených hlasů na druhém místě skončila ČSSD, jako druzí v počtu mandátů však skončili lidovci. Podle informací zveřejněných na www.volby.cz přišlo hlasovat 46,38 procenta voličů, což je o tři procenta více než při minulých volbách.

Článek

Pro kandidáty ODS hlasovalo více než 30,5 procenta voličů. V počtu odevzdaných hlasů je mezi politickými stranami na druhém místě ČSSD, kterou podpořilo 17 procent voličů, třetí příčka patří KSČM se zhruba 12 procenty. Z politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně skončila na čtvrtém místě KDU-ČSL s osmi procenty hlasů a poslední je Strana zelených, které dalo hlas asi 4,5 procenta voličů. Za ní se v celorepublikovém hodnocení umístilo SNK ED, které získalo 3,5 procenta hlasů.

Nezávislí převažují

V počtech mandátů je však situace trochu jiná. Zcela nejúspěšnější v zisku křesel byli nezávislí kandidáti a jejich sdružení, jimž souhrnných 16 procent hlasů vyneslo celkem 60 procent všech křesel v zastupitelstvech měst a obcí. Z politických stran je na tom nejlépe opět ODS, která získala více než 11 procent všech mandátů, a druzí jsou lidovci s osmi procenty křesel v obecních a městských zastupitelstvech. V počtu mandátů skončili na dalších příčkách mezi politickými stranami sociální demokraté a komunisté shodně se sedmi procenty mandátů.

Společně s komunálními volbami se konalo i první kolo voleb do třetiny Senátu. Hlasování, které skončilo v sobotu ve 14:00, bylo označováno za největší průzkum spokojenosti s politickou situací od červnových voleb do Poslanecké sněmovny a po téměř pěti měsících hledání stabilní vlády.

Ve srovnání s posledními komunálními volbami si nejvíce polepšila ODS. Před čtyřmi lety v obecních volbách získala přes 25 procent hlasů. ČSSD si tehdy vybralo zhruba 16 procent lidí, KSČM o procento méně a KDU-ČSL obdržela téměř deset procent. Strana zelených v minulých komunálních volbách získala v rámci republiky půldruhého procenta hlasů, zato SNK ED si tehdy připsala přes pět procent.

V Praze ODS poprvé v nadpoloviční většině

Také v Praze se stala ODS nejúspěšnější stranou. Poprvé zde vyhrála volby do městského zastupitelstva s nadpoloviční většinou hlasů. Pro občanské demokraty hlasovalo 54,43 procenta voličů. ODS tak může na pražské radnici vládnout sama. Druhá ČSSD získala 15,88 procenta hlasů. K volbám přišlo 42,17 procenta voličů, což je více než při minulých volbách.

Z dalších stran nejlépe uspěla KSČM se ziskem 7,93 procenta hlasů. Hranici pěti procent hlasů, která zaručuje místa v sedmdesátičlenném zastupitelstvu, překročily ještě Strana zelených se ziskem 7,8 procenta, a SND ED (5,39 procenta).

Pro koalici KDU-ČSL s Nestraníky hlasovalo 3,26 procenta voličů. Lidovci se do zastupitelstva nedostali. V minulém volebním období měli lidovci jednoho zastupitele.

Výsledky voleb do pražského zastupitelstva dle volebních stran
stranaVolby 2006 (hlasy v %)Volby 2002 (hlasy v %)Mandáty 2006Mandáty 2002
ODS54,4335,544230
ČSSD15,8814,661212
KSČM7,9310,8368
SZ7,85,03 *)60
SNK-ED5,3919,6417
KDU-ČSL3,26 **)4,5-1
US-DEU-5,64-2
účast41,1735,29

*) V koalici se SNK a SOS

**) V koalici s Nestraníky 

Všem stranám připadá výsledek jako úspěch

"Já to považuji za fantastický úspěch, který jsem nečekal. letošní výsledek je opravdu skvělý," řekl primátor a lídr kandidátky ODS Pavel Bém. Občanští demokraté budou podle něj určitě jednat se všemi demokratickými stranami. "Není vyloučeno, že se nakonec rozhodneme pro jednobarevnou vládu," dodal Bém.

Petra Buzková, která byla kandidátkou ČSSD na primátora, poukázala na to, že sociální demokraté si proti minulým volbám před čtyřmi lety polepšili. "Výsledek ODS je pro nás zdrcující," uvedla však bývalá ministryně školství.

Senátní volby také pod taktovkou ODS

Volby do Senátu také vyhrála pravicová ODS. Do druhého kola, konajícího se příští víkend, postoupili kandidáti ve 26 z 27 volebních obvodů. Pouze ve Zlíně strana svého kandidáta nemá.

ČSSD zřejmě bude mít ve druhém kole 11 finalistů, vždy v duelech s občanskými demokraty. Obě nejsilnější strany tak mají jisté, že dohromady letos obsadí 11 křesel, což jim stačí k nadpoloviční většině hlasů v horní komoře. K ústavní většině těchto dvou stran by potřebovali zástupci ODS zvítězit ještě v pěti ze zbývajících 16 obvodů.

Reklama

Související články

ČSSD a KSČM podpoří všechny proti ODS

Ještě neskončilo první kolo senátních voleb a politické stranické špičky stran vysílají signály, koho podpoří ve druhém kole souboje o horní parlamentní...

Ve štábech politických stran to vřelo

Napětí by se dalo v sobotu odpoledne krájet ve štábech jednotlivých politických stran. Nejenom politici z ODS a ČSSD vnímali i tyto volby jako střet dvou...

Výběr článků

Načítám