Hlavní obsah

Zvýšení rodičovské v ohrožení. Vláda si bere děti jako rukojmí, hřímá opozice

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Opozici se nelíbí postup koalice ANO a ČSSD, která svazuje schválení vyššího rodičovského příspěvku se schválením daňového balíčku. Opoziční strany v čele s ODS proto iniciovaly mimořádnou schůzi Sněmovny, předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) ji svolal na příští pátek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na pondělní schůzi vlády

Článek

„Vládní koalice si bere rodiny s dětmi jako rukojmí a snaží se rodičovský příspěvek svázat se zvyšováním daní, pro to nevidíme absolutně žádný důvod,“ zlobí se první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Zdůraznila, že rodičovský příspěvek podporují všechny strany, ale se zvyšováním daní pravice nesouhlasí. „Proto navrhujeme mimořádnou schůzi, na které budeme chtít schválit rodičovský příspěvek samostatně,“ řekla Novinkám Udženija. Mimořádnou schůzi podpořili také Piráti, lidovci, TOP 09 a hnutí STAN.

Je to provázané, tvrdí Schillerová

Některé opoziční strany chtějí podle informací Novinek daňový balíček obstruovat, aby se nestihl schválit do konce roku. Právě tomu se chce vláda vyhnout, a proto už na pátek 25. října nechala svolat rovněž mimořádnou schůzi, na které chce schválit jak daňový balíček, tak vyšší rodičovský příspěvek.

„Jak daňový balíček, tak vyšší rodičovský příspěvek jsou důležitými prioritami této vlády. Není tajemstvím, že každý rozpočet má příjmovou a výdajovou stránku a zákony jsou z logiky věci vzájemně provázané. Proto také dává smysl zítřejší schůze Sněmovny, která má na programu tyto dva body,“ sdělila ve čtvrtek Novinkám šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO).

Je to nefér vůči rodičům, zlobí se Rakušan

Podle první místopředsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové se tím vláda odkopala. „Je to přiznání toho, že jim chybějí peníze na opatření, která už dlouho slibují. Nejde jim o zdraví, je to snaha vybrat peníze z kapes daňových poplatníků,“ zkritizovala poslankyně.

„Nesystémové a nehorázné zvyšování daní lidem vláda navazuje na zvýšení rodičovského příspěvku, což ukazuje jen její mocenskou pozici a vydírající potenciál. Je to nemorální a nefér vůči rodičům s malými děti,“ přidal se šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Daňový balíček zvyšuje spotřební daň na tvrdý alkohol, tabák a hazard. Vláda to hájí s tím, že díky zdražení klesne počet lidí se závislostí. Daňový balíček ale také počítá se zdaněním technických rezerv pojišťoven či se zdražením poplatku za zápis do katastru nemovitostí.

Rodičovský příspěvek se má od ledna zvýšit z 220 tisíc korun na 300 tisíc korun. Vyšší příspěvek budou moci čerpat rodiče dětí do čtyř let, kteří budou k lednu příspěvek ještě pobírat.

Daňový balíček má podle údajů ministerstva financí přinést v roce 2020 do státní kasy zhruba 8,9 miliardy korun. Navýšení rodičovského příspěvku vyjde stát příští rok na 8,6 miliardy.

Anketa

Považujete za správné, aby v případě, že neprojde zvýšení některých daní, neprošlo ani avizované zvýšení rodičovské?
Ano
32,7 %
Ne
67,3 %
Celkem hlasovalo 5053 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám