Hlavní obsah

Zubová: odvolání Jacques nežádáme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOLÍN
Aktualizováno

Zelení na jednání Republikové rady v Kolíně řeší od sobotního rána vnitrostranické spory. Dvě poslankyně, Olga Zubová a Věra Jakubková, hrozí odchodem z klubu, ale nepotvrdily, že jim jde o odvolání šéfky poslaneckého klubu Kateřiny Jacques.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslankyně Strany zelených Věra Jakubková (vlevo) a Olga Zubová ve Sněmovně

Článek

Poslankyně nechtějí odcházet ze strany ani hlasovat proti koalici. Stěžují si na to, že mnohdy neznají stanovisko klubu k obsahu zákonů, protože se k nim nedostane.

Zubová během kolínského jednání novinářům řekla, že na svých slovech o špatné komunikaci s vedením klubu trvá. Odvolání Jacques z čela klubu prý ale ona ani Jakubková požadovat nehodlají. "Ne, to my navrhovat nebudeme," řekla novinářům předsedkyně republikové rady Zubová. Uvedené poslankyně však zřejmě navrhnou změny v organizaci práce parlamentní frakce.

Jacques a předseda strany Martin Bursík říkají, že komunikace s Jakubkovou a Zubovou je skutečně obtížná, protože obě mají nízkou docházku na jednání klubu. Zubová to ale odmítla. "To je naprostý nesmysl," prohlásila. Nedostatky v komunikaci podle ní vyplývají z toho, že z druhé strany "chybí vůle komunikovat". Informace se prý k ní a Jakubkové nedostávají včas a nejsou úplné.

Zubová a Jakubková během posledních týdnů v dolní komoře několikrát hlasovaly s opozicí. Koalice má přitom ve sněmovně jen křehkou většinu, a ztráta jakéhokoli hlasu tak může znamenat a někdy i znamená, že vláda neprosadí své návrhy. Poslanci, kteří se občas nedrží většinového stanoviska své poslanecké frakce, jsou ale nyní i v ODS a v KDU-ČSL.

Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek nedávno připustil, že koalici může tato situaci ohrozit. Zmínil například možnost menšinové vlády jako jedno z řešení situace, kdy by se koalici nepodařilo udržet většinu ve sněmovně pro naplňování vládního programu.

Kuchtové zakázali jít na klub

Nespokojená přijela na jednání republikové rady i první místopředsedkyně SZ Dana Kuchtová. Chce se ohradit proti tomu, že nebyla v úterý vpuštěna na jednání poslanců své strany o případném zastoupení zelených ve vedení Sněmovny.

Předsedkyně klubu Kateřina Jacques v úterý uvedla, že šlo o jedno z uzavřených jednání poslanců, na která nemají přístup žádní hosté. Kuchtová není poslankyní.

Vedle vnitrostranických sporů budou zelení v sobotu v Kolíně zřejmě vést debatu o postoji vlády k případnému odvolání státní zástupkyně Renaty Vesecké a fungování ministerstva zahraničí. Zelení dali najevo, že by vláda měla o případném odvolání Vesecké mluvit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám