Hlavní obsah

Zubaři: nový zákon o pojišťovnách je krok ke znárodnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za legislativní puč označil v úterý prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek zákon o zdravotním pojištění, který koncem loňského roku schválila sněmovna. Zákon podle něj i zástupce zaměstnavatelů Jaroslava Míla vrátí systém pojišťovnictví o desítky let zpět a bude znamenat faktické "zestátnění, ne-li znárodnění".

Článek

Návrh zákona, který bude nyní posuzovat Senát, počítá mimo jiné s tím, že v radách zdravotních pojišťoven již nebudou zasedat zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů, ale politických stran. Zubařům se nelíbí, že podle nové normy by měl ředitele pojišťoven jmenovat stát prostřednictvím ministerstva zdravotnictví. Podle předlohy bude také stát platit za své pojištěnce (studenty, důchodce) vyšší zdravotní pojistné.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Míl uvedl, že zaměstnavatelé a podnikatelé investovali od 90. let do systému pojišťoven nemalé prostředky. Nyní o nich nebudou moct aktivně rozhodovat. Je to podle něj, jako kdyby hostinský spravoval svoji restauraci, ale hosté by rozhodovali o tom, zda a kolik zaplatí.

Zubaři možná budou taky stávkovat

Stomatologická komora ve spolupráci se zaměstnavateli se bude snažit balík zákonů pozměnit v Senátu. V případě schválení zákona nevylučují silnější protesty.

Pekárek v úterý zopakoval, že jeho organizace v pondělí podpořila lékárníky v jejich chystané tříhodinové stávce. Ani zubaři nejsou spokojeni se zpožděnými platbami Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). "Situace je vážná, po uvalení nucené správy se platby prodlužují," uvedl Pekárek.

O tom, zda se zubaři a další soukromí lékaři k lékárníkům 30. ledna přidají, rozhodnou na společném zasedání Koalice soukromých lékařů příští pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám