Hlavní obsah

Zrušte extremisty, nebo hromadně emigrujeme, varují Romové premiéra

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Sdružení Romů severní Moravy v pátek vyzvalo otevřeným dopisem předsedu vlády a další představitele českého státu, aby se urychleně zasadili o zrušení Dělnické strany, Národní strany a také organizace Národní odpor. Pokud se tak nestane, varují ostravští Romové před hromadnou emigrací z České republiky.

Článek

Romové z Ostravska svým dopisem, zaslaným Mirku Topolánkovi, ministrům Ivanu Langerovi a Džamile Stehlíkové a předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi, reagují na shromáždění extremistů ze 17. listopadu v Litvínově, které skončilo bitvou několika stovek radikálů s policií.

„Události z Litvínova a jiné demonstrace extrémních skupin názorně ukazují, že se uvedené pravicové strany snaží vyprovokovat především Romy k násilí,“ píše ve své výzvě předseda sdružení Milan Ferenc.

„V případě neřešení nebo laxního přístupu vlády ČR k této problematice může dojít k hromadné emigraci Romů z naší republiky. V současné době už mnohé početnější romské rodiny, které se cítí ohroženy v této situaci, vážně uvažují o odchodu z republiky,“ napsal Ferenc ve svém dopise členům vlády.

V telefonátu s redaktorem Práva pak dodal, že provokace extremistů nápadně připomínají to, co se dělo ve třicátých letech minulého století v souvislosti s nástupem fašismu v Evropě.

V Litvínově se sešlo 17. listopadu několik stovek pravicových extrémistů.foto: Právo/Karel Otcovský

Emigrace Romů, před kterou Ferenc varuje, by podle něj mohla být srovnatelná s exodem českých Romů do Kanady ve druhé polovině devadesátých let.

„Vím o řadě rodin, které chtějí odcestovat. U Romů, kteří nemají velké majetky, je to rozhodnutí daleko rychlejší. O emigraci uvažují ale i majetnější rodiny, protože strach mají všichni. To, co se stalo v Litvínově, se může s daleko horšími důsledky opakovat příště třeba v Ostravě nebo v Karviné,“ řekl Ferenc.

Zapálené auto městských strážníkůfoto: Právo/Petr Hloušek

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám