Hlavní obsah

Zrušit slevy na jízdné, přiškrtit peníze pro Hrad. Poslanci chtějí přesunout v rozpočtu 177 miliard

Novinky, ČTK, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Méně peněz pro kancelář Hradu, zrušení slev na jízdné, více peněz na sociální služby, podpora učitelů nebo zrušení dotací pro podnikatele, to jsou některé poslanecké návrhy na přesuny ve státním rozpočtu. Zákonem o rozpočtu se ve středu poslanci zabývali ve druhém čtení. Už sice nemohou měnit schodek ve výši 40 miliard, ale mohli právě navrhnout přesuny v jednotlivých kapitolách. Celkem jde o zhruba 177 miliard, tedy asi 11 procent plánovaných výdajů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) s šéfkou rozpočtového výboru Miloslavou Vostrou (KSČM)

Článek

Celkem se poslancům ve druhém čtení sešly téměř dvě stovky pozměňovacích návrhů. Šanci na úspěch mají ale nejspíš jen ty komunistické, protože je předem podpořil rozpočtový výbor.

Rozpočet byl v základních parametrech schválen již v říjnu. Rozpočtový výbor minulý týden podpořil přesuny za 1,3 miliardy korun.

Opoziční poslanci se nicméně i přesto snaží prosadit další změny. Chtějí například přidat 5,5 miliard do kapitoly školství, a dosáhnout tím tak navýšení platů učitelů na 15 procent, jak požadují školské odbory. Peníze by vzali z vládních slev na jízdné pro studenty a důchodce.

Sněmovna schválila 40miliardový schodek rozpočtu

Domácí
Jaké změny prošly
Předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM) prosadila 600 milionů korun na investice do škol a bytů v menších obcích na úkor podpory výzkumu a inovací v kapitole ministerstva průmyslu a obchodu.
Na návrh Hany Aulické Jírovcové (KSČM) rozpočtový výbor doporučil přesunout 600 milionů na sociální služby, a to z jiných položek v kapitole ministerstva práce a sociálních věcí.
Československý ústav zahraniční by mohl z iniciativy Vostré získat od státu na své aktivity jeden milion korun.
Výbor podpořil i další návrh Vostré na posílení částek na platy zaměstnanců v některých takzvaných chráněných rozpočtových kapitolách zhruba o 78 milionů korun.
Zdroj: ČTK

Zazněl i návrh týkající se rozpočtu prezidentské kanceláře. „Navrhuji, aby se částka 73 tisíc z položky Kancelář prezidenta republiky převedla na pomoc dětem poškozeným trestnou činností,“ uvedla například poslankyně za STAN Věra Kovářová. Prosazuje i přidání čtyř miliard na opravy silnic II. a III. třídy.

ODS by zrušila peníze na kosmické aktivity nebo podporu agropotravinářských komplexů a překvapivě i na podporu podnikání.

ODS: Vláda se chová, jako by byl mejdan, který nikdy neskončí

Domácí

Dotace do podnikání totiž podle ODS nakonec nekončí u malých a středních podniků, ale u velkých hráčů na trhu, a naopak tím dochází k rozevírání nůžek a diskriminaci malých podnikatelů.

Dále by strana snížila sociální i nemocenské dávky a snížila počet státních zaměstnanců. Ke stejným návrhům by se připojili i poslanci Trikolóry, tedy bývalí členové ODS.

Vláda si otvírá kontokorent. Opozice tepe rozpočet i prodej vzácných kovů

Domácí

Občanští demokraté by odebrali i podporu 6,3 milionu korun Českému svazu bojovníků za svobodu a peníze rozdělili mezi Spolek pro zachování odkazu českého odboje, Památník Šoa Praha, Platformu Evropské paměti a svědomí a Sdružení bývalých politických vězňů ČR.

Bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce z peněz na státní dluh odebrat čtyři miliardy korun a dát je na boj s kůrovcem.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ve středu v úvodu rozpravy řekla, že své stanovisko k pozměňovacím návrhům sdělí při hlasování ve třetím čtení. To by mělo přijít na řadu 4. prosince.

Piráti: Vláda si otvírá kontokorent

Celé středeční jednání se ze strany opozice neslo v duchu kritiky špatného hospodaření státu. „Výsledky jsou pořád zkreslovány jednorázovými příjmy. Státní rozpočet na příští rok počítá, že si vylepší opticky hospodaření o 16 miliard tím, že se protáhne platnost vratek z DPH,“ kritizoval poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Vláda totiž prodloužila lhůtu pro vrácení odpočtu daně z přidané hodnoty o patnáct dní – z 30 na 45 dní. Státní kasa tím tak na začátku roku 2020 získá zhruba 13,5 miliardy korun.

„Považuji to za nehoráznost, vláda si otevírá kontokorent na účet firem. Chtěl jsem na vás apelovat, abyste takové věci nedělali,“ vzkázal Ferjenčík kabinetu.

Celkové výdaje rozpočtu na příští rok navrhuje ministerstvo financí na 1,618 bilionu korun, příjmy mají být 1,578 bilionu korun. Schodek má činit 40 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám