Hlavní obsah

Zrušení poplatků lidé zneužívají, tvrdí lékaři

Právo, Stáňa Seďová

Záchranářům raketově rostou počty výjezdů, ordinace praktických lékařů jsou plné, stejně tak i lůžková oddělení, kam se pacienti už nemohou vejít. Lékaři se shodují, že jde o trend, který začal v lednu, kdy se zrušily poplatky. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) statistiky ještě nemá.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V současnosti dochází k nadužívání až zneužívání lékařské péče zaznamenatelné na několika frontách. Na pražské záchrance nám extrémně narostl počet denních výjezdů, z dřívějších 250 na průměrně 350. Mysleli jsme si, že v zimě je to chřipkami, virózami, ale vylétlo to nahoru a od začátku roku to nepadá. Přitom takto dramaticky narůstají jen počty banálních případů,“ říká ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz. Stejnou zkušenost mají však i v jiných krajích a také praktičtí lékaři a nemocnice.

„Mluvil jsem o tom s kolegy praktickými lékaři a ti mi říkali, že od momentu, kdy se zrušily poplatky, zaplnily se čekárny a lidé si k nim chodí třeba jednou denně jen tak pro jistotu nechat změřit tlak. Stejně tak si stěžují nemocnice, ty jsou zavaleny, zejména interny, kde už nemají kam pacienty ukládat,“ popisuje situaci šéf pražské záchranky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Může chybět kapacita pro akutní případy

„Když jsou lůžka plná lehčích případů, může se stát, že není hospitalizován někdo, kdo by to zrovna potřeboval. Tak jsme v pátek, když jsem sloužil, odváželi pacienta s dušností a pak nás k němu volali v sobotu podruhé, ale to už jsem jen v podstatě ohledával tělo. Z nemocnice ho po ambulantním ošetření pustili. Nemusí to souviset, objasnit příčinu by měla až nařízená pitva. Ale je to hodně smutné,“ dodal Schwarz.

Podobný trend potvrzují i v Moravskoslezském kraji. „Nám se zvýšil počet výjezdů od 1. ledna do 26. dubna o více než tři tisíce oproti loňskému roku. Poplatky mohou být jednou z příčin, ale osobně si myslím, že ke zneužívání záchranné služby dochází i proto, že lékaři nenavštěvují pacienty doma, lidé si také zvykli i s drobnostmi hned volat záchranku a vyhnout se tak například čekání v nemocnici,“ myslí si mluvčí záchranářů Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.

Rodiče odloží do nemocnice

Některé nemocnice ale byly zahlcené pacienty už před zrušením poplatků. „Naše interna je předimenzovaná dlouhodobě. Stane se, že před ní parkuje i sedm vozů záchranky, což není úplně neobvyklá situace. A to bych se skutečně divil, kdyby šlo pouze o vážné případy vyžadující záchranářský transport. Kromě zvýšeného zájmu o zdravotní péči jsme si u nás od začátku roku všimli jiného způsobu zneužívání,“ řekl Právu mluvčí nemocnice Martin Šalek.

„Jde o změnu přístupu rodinných příslušníků, kdy děti nechávají hospitalizovat své rodiče, aby nemusely situaci, když se o ně nemohou starat, řešit jinak. To je pak velmi nepříjemné vysvětlování, když to lékař prostě nepovolí, protože zdravotní stav odpovídá věku a stavu toho člověka,“ vysvětluje mluvčí.

„Když platili stokorunový poplatek za den hospitalizace, umístění vyšlo stejně nebo podobně jako v sociálním pobytovém zařízení a problém řešili takto. Nyní mají pobyt v nemocnici zadarmo,“ dodává.

VZP se data dozví v létě

Nával pacientů po skončení povinnosti třicetikorunových nebo stokorunových poplatků může poměrně jasně doložit největší česká zdravotní pojišťovna.

„Na nás je ale ještě brzy. My budeme moci komentovat nebo potvrdit s jistotou tento trend, až nám lékaři a zdravotní střediska vykážou všechny úkony, a to mohou i tři měsíce po poskytnutí péče. Takže jasno budeme mít v létě,“ odpověděl redakci Práva mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Reklama

Výběr článků

Načítám