Hlavní obsah

Zrušení koncesionářských poplatků má v Senátu zelenou

Právo, jp
Praha

Senátoři na čtvrtečním zasedání rozhodli, že se budou zabývat zákonem o zrušení koncesionářských poplatků a poslali jej do senátních výborů a mediální komisi horní komory k projednání. Autory návrhu jsou senátor Richard Svoboda (ODS) a nynější kandidát do Evropského parlamentu Eduard Kožušník.

Článek

Schválení předcházela poměrně bouřlivá debata. Předseda mediální komise Senátu Jan Oberfalzer (ODS) upozornil, že službu veřejnoprávních médií – tedy Českého rozhlasu (ČRo) a České televize (ČT) – si občané neobjednali, ale musí ji ze zákona zaplatit. Je to podle něj "vynucená daň".

Oberfalzer dále poznamenal, že jde i o hospodaření těchto organizací. Sice je mají kontrolovat Rady ČRo a ČT, ale "skutečná kontrola nad obsahem a rozsahem neexistuje“.

Návrh zákona podpořil i senátor Adolf Jílek (KDU-ČSL). "Je to příležitost diskutovat, co je to veřejná služba médií a kdo ji má kontrolovat.“

Opozici byla většinou proti návrhu zákonu. Milan Štěch (ČSSD) v narážce na Kožušníka poznamenal, že jeden "bezejmenný“ kandidát chce, aby si ho někdo všiml. Marta Bayerová (KSČM) žádala o zamítnutí novely zákona, ale její návrh neprošel. Předseda Senátu Přemysl Sobotka ODS) k tomu podotkl, že "pokud má osm zemí EU veřejnoprávní média financovaná z daní, je to dostatečný důvod, abychom o tom diskutovali.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám