Hlavní obsah

Zprávu o zmrtvýchvstání Ježíše jezdci z Lukavce nakonec předali, ale bez lidí

Právo, plk

Nakonec ani pandemie koronaviru v neděli nezastavila tradiční Jízdu kolem osení v Lukavci, místní části Fulneku na Novojičínsku. Kořeny akce sahají až do 17. století.

Jízda kolem oseníVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Čtveřice jezdců na koních projela v tichosti vsí a pouze zpěvem velikonočních chvalozpěvů zvěstovala zprávu o zmrtvýchvstání Ježíše Krista a poprosila o požehnání pro zaseté zrno i letošní úrodu.

„Nakonec jsme se rozhodli jízdu uspořádat, ale v omezené míře. Snažili jsme se, aby se to nikdo nedozvěděl,“ přiznal letos sedmdesátiletý organizátor akce Václav David.

Zatímco dosud se vydávali jezdci při tradiční jízdě, jíž se říká také Rajtování, do polí a přes obec o Velikonoční neděli hodinu po poledni, v neděli vyrazili s východem slunce od místního kostela.

„Jedeme moc brzy, to ještě budou lidé spát,“ pousmál se David, který do sedla Jízdy kolem osení usedá od svých sedmnácti let.

Slovenská rodina se vrátila ze zahraničí, v karanténě ji ubytovali s infikovanými

Koronavirus

Vyrazit časně zrána pro něj nebyla žádná novinka. „Kdysi jsme tak jezdili. To ale ještě byly dvě jízdy, za rozbřesku jeli ženatí a odpoledne svobodní,“ zavzpomínal.

Jezdci projeli letos vší prakticky bez povšimnutí místních. Jen občas se mihla záclona za oknem, když projížděli kolem a zpívali náboženské písně. Odpadlo i tradiční líbání kříže či zastavování u domů, kde lidé nabízejí jezdcům drobné občerstvení.

„Není to oficiální jízda, jde nám ale o udržení tradice,“ poukázal David a potvrdil, že prastarý zvyk neuťaly války ani totalita. „Každý to bere, že to tak je. Je nutnost dodržet dnešní nařízení a těšit se, že příští rok, dá-li Pán Bůh, se vše opět uskuteční,“ řekl David.

Uvolnění zákazů? Rozhoduje se o svátcích

Koronavirus

Jízda kolem osení je zařazena mezi kulturní dědictví Moravskoslezského kraje, v Lukavci ji vždy o Velikonocích organizují už 400 let. Obec se zhruba 350 obyvateli je jediným místem v ČR, kde se zvyk dochoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám