Hlavní obsah

ZOO Dvůr Králové otevírá brány autům

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvůr Králové

Brány osobním vozům návštěvníků a zájezdovým autobusům otevírá od letošního 1. června Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem. Zahrada tak vstupuje revolučním krokem bořícím všechny dosavadní zvyklosti do roku nula.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Návštěvníky královédvorské zoo čeká jízda africkou savanou.

Článek

„Začínáme psát novou historii. Půjde o jediné skutečné safari ve střední Evropě, k němuž spějeme prakticky od roku 1963, kdy se tato myšlenka zrodila a postupně realizovala. Zahrada byla s touto vidinou od začátku projektována,“ sdělila ředitelka královédvorské zoo Dana Holečková.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Na jízdu autem po královédvorském safari má návštěvníky nalákat zejména pohodlí.

Návštěvníci dostanou do konce října šanci projet šestikilometrovou trasu padesátihektarovou „africkou savanou“ s volně se pasoucími stády exotických zvířat a oddělenými výběhy šelem určenou pouze osobním vozům. Zbytek areálu lze jako doposud projít pěšky. Inspiraci čerpali pracovníci zoo v podobných parcích v Dánsku, Velké Británii a Africe.

Pohodlí za každého počasí

„Zahrada se tímto stane přístupná za každého počasí, protože většinu areálu si lidé prohlédnou z pohodlí vlastních vozů nebo autobusů,“ přiblížila Holečková.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ochránci přírody varovali, že automobily budou zvěř ve výběhu stresovat. Jestli splašené zvíře skončí pod koly, ukáže až budoucnost.

Návštěvníci musejí během optimální zhruba dvouhodinové projížďky dodržovat přísná dopravní a bezpečnostní pravidla. „Vystoupit mohou pouze na určených místech s potřebným zázemím, vybavených i přebalovacími pulty pro malé děti,“ upřesnila Holečková.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Africká divočina z okénka škodovky

Safari okruh spolehlivě vstřebá okolo 120 vozů za hodinu. „Maximální kapacita je 550, ale to by potom bylo auto na autě. Takhle to hrotit nelze. Všechno se nakonec postupně upraví podle prvotních zkušeností,“ podotkla Holečková.

Koncentraci motorových vozidel na poměrně malé ploše zvířata podle Holečkové bez problémů unesou. Odsudky některých ochránců přírody mluvících o stresované a auty kosené zvěři považuje královédvorská zoo za bezpředmětné.

Pod dohledem kamer

„Vše musí být v rovnováze, která naopak umožní přírodě v dnešní době přežít. Zkušenosti z řady podobných parků ukazují, že to funguje. Neobávám se ani možné neukázněnosti některých motoristů a návštěvníků, nad nimiž bude nepřetržitý i kamerový dohled,“ tvrdí Holečková.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Šelmy u volně pasoucí se zvěře nebudou

Projížďka vlastním vozem zdařilou napodobeninou africké savany vyjde dospělou osobu na 290 korun, tedy zhruba o stokorunu více než nyní. „Vezmu-li v potaz, že v případě jízdy vlastním autem lidé ušetří na řadě dalších věcí, za které obvykle utrácejí uvnitř zahrady, a přidaný unikátní zážitek, tak vstupné prakticky nestouplo,“ poznamenala Holečková.

Reklama

Výběr článků

Načítám