Hlavní obsah

Starostovi Prahy 6 hrozili kvůli Koněvovi fyzickou likvidací, dostal ochranku

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) dostal policejní ochranu, protože kvůli postupu radnice, která nechala zakrýt sochu maršála Koněva, dostával vyhrůžky fyzickou likvidací. Zahalení sochy, kterou před tím pomaloval vandal, ostře kritizovalo ruské velvyslanectví.

Sochu maršála Koněva zakryla plachtaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Mluvčí radnice Ondřej Šrámek uvedl, že starosta Kolář dostal kvůli eskalaci dění kolem sochy policejní ochranu. „Chodily mu nenávistné e-maily a zprávy na Facebook vyhrožující fyzickou likvidací,” sdělil Šrámek.

Pomník je delší dobu předmětem sporu s Ruskou federací. Šestá městská část navrhuje jeho přesun na nedalekou zahradu ruského zastupitelského úřadu.

V pátek nechala radnice Prahy 6 sochu stojící na náměstí Interbrigády obestavět lešením a zakrát plachtou. Důvodem je snaha ochránit pomník před vandaly, řekl Šrámek. Odpoledne plachtu z lešení strhl aktivista Jiří Černohorský, v podvečer ale byla ale znovu pověšena.

Je to zneuctění, stěžuje si ambasáda

„Velvyslanectví Ruské federace v České republice považuje jednání vedení městské části Praha 6, které se rozhodlo skrýt před veřejností pomník maršála Sovětského svazu I. S. Koněva umístěný na náměstí Interbrigády, za opakované zneuctění památky vojáků Rudé armády padlých v bojích proti nacistům za svobodu Československa,“ uvedlo velvyslanectví.

Sovětský maršál Ivan Stěpanovič Koněv se podílel na osvobození Prahy za druhé světové války. Roli hrál ale také při rozdrcení protestů v Maďarsku v roce 1956 či při výstavbě berlínské zdi. Přisuzuje se mu také podíl na zpravodajské činnosti před invazí vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968, což ruské zdroje odmítají. Praha 6 se v minulosti rozhodla vysvětlujícími tabulkami připomenout maršálovu minulost, jež byla také motivem pro vandaly, kteří pomník pokreslili.

Naposledy se na něm minulý týden objevila rudá barva a nápis „Ne krvavému maršálovi! Nezapomeneme.“

Velvyslanectví se už dříve na Prahu 6 obořilo, že počmárání vyprovokovaly právě vysvětlující cedule. V aktuálním komentáři kritizuje městskou část, že prý vandalství schvaluje. Dodává pak, že „pomník potřebuje ochranu především před samotným vedením Prahy 6“.

BEZ KOMENTÁŘE: Plachtu ze sochy maršála Koněva někdo okamžitě strhnulVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Praha 6 už dříve nabízela velvyslanectví, ať sochu umístí na svou půdu, což však nemělo kladnou odezvu. Zakrýt ji nechala v pátek. Kolem vyrostlo lešení a na něm byla natáhnuta plachta. Tu sice krátce poté strhl aktivista, kterému se zakrytí nelíbilo, městská část ale do večera nechala plachtu znovu nainstalovat.

„Stavíme lešení, abychom sochu ochránili před dalšími vandalskými útoky. Je to v tuto chvíli nejúčinnější řešení. Nejsme apriorně proti tomu tady sochu mít, ale nejsme schopni ji efektivně ochránit,” uvedl ještě před zakrýváním mluvčí radnice Prahy 6 Ondřej Šrámek. Socha by měla být zakryta, dokud se nerozhodne, co s ní dál.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám