Hlavní obsah

Zmocněnec pro digitalizaci Dzurilla skončil

Aktualizováno

Vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci a šéf národní agentury NAKIT Vladimír Dzurilla se rozhodl skončit. Během nočního jednání o vyslovení důvěry vládě premiéra Petra Fialy (ODS) to uvedl expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla.

Článek

Důvodem podání výpovědi byl podle Babiše fakt, že Dzurilla nechce pracovat pro nový kabinet.

Dzurilla ve čtvrtek uvedl Babišovo tvrzení na pravou míru. „Bavíme se teď s panem (Ivanem) Bartošem, protože se stal vicepremiérem pro digitalizaci, že tato pozice nyní nedává smysl. To znamená, že pan Bartoš si to přebírá,” řekl citovala Dzurillu ČTK.

Na dotaz, co bude dál dělat, uvedl, že je šéfem dvou státních podniků. Od ledna 2018 je ředitelem Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT), dva roky před tím se stal ředitelem Státní pokladny Centra sdílených služeb (SPCSS).

Jako Chuck Norris. Babiš stihl během vlastního projevu tweetovat

Domácí

Bartoš: Spolupráce bude možná

Bartoš řekl, že s Dzurillou spolupracoval celé volební období. „O tom, zda bude v nějaké formě pokračovat, jsme se bavili. Logicky jsme se dobrali k tomu, že pokud je moje pozice vicepremiér pro digitalizaci, je pozice vládního zmocněnce v tuto chvíli zbytečná,” dodal. Hovořili i o další spolupráci. „Já myslím, že bude možná,” řekl Bartoš. Odmítl, že by Dzurillu vyhodil, ale i to, že by zmocněnec s novou vládou odmítal spolupracovat.

Babiš loni v lednu oznámil, že Dzurillu navrhne na udělení státního vyznamenání. Ta zatím udělována nebyla, přičemž poslední termín předání, který Hrad avizoval, je březen.

Dzurilla byl zmocněncem pro digitalizaci od roku 2018. Během epidemie covidu stál mimo jiné za vývojem aplikace eRouška, systému registrace na očkování či aplikací Tečka a čTečka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám