Hlavní obsah

Změny v důchodech jdou do finále

Právo, Jakub Svoboda

Ve Sněmovně je před schvalováním vládní důchodová novela, která především počítá s tím, že se pevná část penzí zvýší o procentní bod na deset procent a lidem starším 85 let vzroste měsíční důchod o tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

S vlastními pozměňovacími návrhy k penzím však přišly minulý týden ve druhém čtení i další politické strany. Poslanci mají o návrzích rozhodnout v červnu.

Například lidovci prosazují zvýšení důchodů ženám s dětmi o 500 korun za každé vychované dítě. Současně jim chtějí zajistit možnost dřívějšího odchodu do starobní penze v závislosti na počtu vychovaných dětí. KDU-ČSL navrhla změny i ve vdovských důchodech, mj. zvýšení procentní výměry z 50 procent na 60 procent z původní výměry vdovského a invalidního důchodu.

Základní část penze má vzrůst o 320 Kč

Pokud se pevná část penzí, která je pro všechny důchodce stejná, zvýší o procentní bod na deset procent, v průměru by základní část důchodu měla od ledna 2019 vzrůst o 320 Kč. To má podle ministryně práce a sociálních věcí Jaroslavy Němcové (ANO) přispět ke zvýšení životní úrovně důchodců s nízkými důchody, u nichž základní výměra činí významnou část penzí.

Pravici ale vadí, že vládní návrh nezohledňuje zásluhovost. Poslanci TOP 09 proto požadují pasáž o růstu pevné části důchodů z vládní novely vyškrtnout. „Dochází k další snaze o nivelizaci důchodového systému. Současný důchodový systém přitom už nyní patří k nejvíce rovnostářským v Evropě,“ prohlásila Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Bauer: Ať se důchodci sami rozhodnou

ODS chce všem seniorům, kteří jsou v důchodu více než 20 let, přidat tisíc korun měsíčně. „Kromě služeb poskytovaných obcemi může v době ekonomického růstu zlepšit život seniorů i stát. Z tohoto důvodu jsme minulý týden navrhli zvýšení důchodů zhruba 640 tisícům seniorů, kteří jsou vyššího věku,“ uvedl v úterý na tiskové konferenci předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Navrhujeme zvýšení důchodů o 1000 korun měsíčně všem, kteří většinu pracovního života strávili v komunistické totalitě. Tedy těm, kteří jsou v důchodu 20 let a více. Vzhledem k tomu, že související výdaje činí asi dvě procenta výdajů na důchody, peníze v rozpočtu na náš návrh jsou,“ doplnil místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer. Podle něj by stačilo, aby vláda „populisticky“ nenavrhovala slevu na jízdném a nechala důchodce, aby se sami rozhodli, jak chtějí vyšší důchod využít.

Spolu s valorizací se má průměrná penze od ledna zvýšit o 918 korun. Státní rozpočet by zvýšení penzí příští rok mělo vyjít asi na 14 miliard korun. Peníze chce vláda získat novelou zákona o Fondu národního majetku – mají jít z privatizačních účtů.

Starobní penzi pobíralo na konci loňska 2,4 miliónu lidí. Průměrný starobní důchod činil 11 850 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám