Hlavní obsah

Změnami ve státních maturitách se zkoušky zlevní o 50 miliónů, tvrdí ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Navrhované změny státních maturit by měly zlevnit samotné zkoušky o 50 miliónů korun, což je pětina jejich celkové současné ceny. Řekl to ministr školství Petr Fiala v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Petr Fiala.

Článek

"V tuto chvíli uvažujeme podle prvních propočtů o tom, že by se maturita zlevnila zhruba o 50 miliónů korun," uvedl ministr. Ročně podle Fialy státní maturita v současné podobě stojí i se započítáním peněz od EU až 250 miliónů korun.

Státní maturity čelily letos ostré kritice kvůli problematickému průběhu zkoušek. Poté, co Fiala vyhodil šéfa společnosti Cermat, která maturity zajišťovala, slíbil provedení auditu. Jeho výsledky bude prý znát v nejbližších dnech. [celá zpráva]

Ve snaze zamezit opakování letošních potíží má mít nově státní maturita jen jednu úroveň obtížnosti, neboť těžší verzi zkoušek si tento rok vybrala jen asi čtyři procenta maturantů. Písemné práce z češtiny budou opět hodnotit učitelé na školách místo externích hodnotitelů. Povinné by měly zůstat jen dva předměty, jedním bude čeština, druhým cizí jazyk nebo matematika. Původně měly být povinné předměty tři. Změny mají platit dva roky, od roku 2015 by měla mít státní maturita novou koncepci.

Proti úplnému zrušení státní maturity, jak to požadovali někteří zákonodárci, se postavili jak ministr, tak jeho stínový protějšek Marcel Chládek. Podle Fialy to není záměr realistický ani dobrý s ohledem na 14 let přípravy projektu. "Nelze to v tuto chvíli zrušit, ale zjednodušit a zefektivnit," dodal Chládek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám