Hlavní obsah

Zlomový den registru: Pokud nepoběží, ministr Dobeš končí

Právo, Novinky, ČTK, val, pko
Praha
Aktualizováno

Pro ministra dopravy Pavla Dobeše je pátek zlomovým dnem. Pokud totiž problematický centrální registr vozidel nebude fungovat, musí se klidit z vlády. Sám to již slíbil premiéru Petru Nečasovi. Podle informací jeho resortu by se tak ale stát nemělo a registr by měl fungovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr dopravy Pavel Dobeš

Článek

„Nemám informace o tom, že by byly nějaké problémy,“ řekla ráno Novinkám mluvčí ministerstva dopravy Andrea Volaříková. Krátce před 11. hodinou informovala o tom, že v centrálním registru proběhlo již téměř pět tisíc transakcí, z toho bylo 542 registrací nových vozidel.

Zatím se tak potvrzují dřívější garance ministra, který slíbil, že v pátek systém poběží. Nový registr se ale potýká s poruchami už skoro tři týdny od svého spuštění 9. července. Bezproblémový den nastal teprve tento čtvrtek. Během něj bylo přihlášeno 1 210 nových vozidel a úředníci provedli 1 616 přeregistrací.

Mnozí ale namítají, že čtvrteční data nejsou průkazná, jelikož čtvrtek není úředním dnem. V pátek navíc bývají úřady otevřené jen do poledne a ne na všech místech, proto i když registr poběží, není podle nich jisté, že v běžném provozu nedojde k jeho přetížení, jak tomu bylo v minulých dnech.

Podle premiéra Petra Nečase ale tyto námitky nehrají roli. Před polednem potvrdil, že registr skutečně funguje, a není proto nutné zatím Dobeše odvolávat. Naznačil ale, že se nad Dobešovým osudem bude vznášet otazník i v následujících dnech.

Úředníci vydali méně pořadových lístků

Podobně hovoří i Karolína Peake, šéfka strany LIDEM, jíž je Dobeš členem. Ta předem avizovala, že by měl Dobeš z úřadu odejít, i pokud splní Nečasovo ultimátum do pátku, ale systém spadne třeba příští týden. [celá zpráva]

Kvůli chybujícímu registru strávily tisíce lidí na úřadech mnohdy dlouhé hodiny a na úřad se museli často vracet. Stejně tomu je i v pátek. Například v Brně čekalo před dopravním odborem ráno několik stovek lidí. Pořadové lístky se ale dostaly jen na osm desítek z nich. Byly rozebrány hned ráno, kdy se otevřely dveře odboru dopravy magistrátu. Lidé, kteří přišli po půl hodině, už se marně snažili lístek dostat.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Čekající si krátili dobu před odbavením posedáváním pod slunečníky před registrem.

Podívat se na vlastní oči, jak registr v Brně funguje, se přijel i náměstek ministra dopravy Ivo Toman. „Vypadá to, že výpadky z uplynulého týdne se podařilo vyřešit, pro mě je klíčové, jestli registr funguje jako celek,“ řekl Právu Toman.

V Praze úředníci zpracovávají takzvaná hromadná podání od zprostředkovatelů z předchozích dnů a pracovní doba je prodloužena do 15:00.

Systém je prý někde pomalejší

Na registru českobudějovického magistrátu čeká na odbavení více než stovka lidí, běžně jich tam bývá po ránu kolem třiceti. "Program není funkční od jeho spuštění, jestli bude, v uvozovkách, funkční, tak to bude spočívat v tom, že neklekne, ale to neznamená, že odbavíme víc lidí, nebo že lidi budou víc spokojení, úředníci méně unavení," řekl vedoucí oddělení Ladislav Hostěnský.

V Pardubicích registr funguje bez větších potíží. Podle vedoucího odboru dopravy pardubické radnice Vladimíra Bakajsy je ale systém ve srovnání s předchozím stále pomalejší. Dříve mohl pracovník registru zvládnout za hodinu tři nejdelší úkony, nyní stihne jen dva.

Po čtvrteční zkoušce v pátek znovu začal fungovat registr vozidel v Českém Krumlově. Vedení radnice ho tam ve středu kvůli opakujícím se potížím až do odvolání zavřelo, aby tam lidé zbytečně nečekali. "Včera, kdy nebyl úřední den, jsme systém vyzkoušeli a šel, dnes jsme zapnuli počítače a zatím funguje," řekl odboru dopravy František Troják.

V Kostelci nad Orlicí běžel krátce po 8:00 hodině registr bez omezení. "Systém funguje, dokonce bych řekl, že se jeho činnost v určitých fázích oproti minulým dnům zlepšila. Žadatele odbavujeme průběžně, žádná fronta se tady netvoří," řekl Vlastimil Hlach z tamní radnice. Podobná situace je v Karlových Varech. "Systém začal fungovat ve čtvrtek a také dnes je téměř vše v pořádku. Snad už to vydrží," řekla vedoucí odboru Lenka Kůsová. Registr funguje bez závad i v Jihlavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám