Hlavní obsah

Zlínským primátorem bude nynější náměstek Korec

Aktualizováno

Novým zlínským primátorem se stane nynější náměstek Jiří Korec (ANO). Koalice hnutí ANO, STAN, lidovců, ODS a Pirátů bude mít v zastupitelstvu 29 z 41 křesel. První zasedání nového zastupitelstva proběhne 1. listopadu, koaliční smlouvu strany podepíší 31. října.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Budoucí zlínský primátor Jiří Korec (ANO)

Článek

Koaliční smlouva bude podepsána 31. října, kdy koalice také zveřejní, kolik křesel v radě města připadne jednotlivým stranám. Rada bude mít 11 členů jako v minulém volebním období. Podle Korce bude zachován stejný počet místostarostů, tedy pět. Krajské město v předchozích čtyřech letech vedla koalice STAN a ANO.

Dvaatřicetiletý Korec vstoupil do komunální politiky v roce 2014, kdy byl zvolen za ANO do zastupitelstva města. Náměstkem primátora se stal před dvěma lety. V městské radě měl na starosti kulturu a bytové záležitosti.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb ve Zlíně

Ve svém relativně mladém věku Korec problém nevidí. „Zvažovali jsme to, ale není přeci důvod, proč by mladý člověk nemohl být primátorem. Spíš jde o to, co má za sebou, jaké má kvality, co již zvládl na městě,” uvedl Korec, který byl dvojkou na kandidátce ANO a získal více hlasů než lídr Roman Kaňovský.

Korec se chce zaměřit na strategické investice města. „Jsou to velké projekty, které jsme nachystali v rámci koalice v předchozím volebním období. Chceme tyto projekty dokončit a zároveň chystat nové. Kromě údržby, kterou musíme dělat neustále, musíme dbát na projekty, které jsou pro město Zlín strategické a které ho pozvednou na krajskou úroveň,” uvedl Korec. Jmenoval například dopravní terminál, park u zámku či za divadlem, tržiště či převod zimního stadionu na město.

ANO má v zastupitelstvu devět mandátů, stejně tak STAN, kteří skončili těsně druzí. Třetímu hnutí Zlín 21 připadlo sedm mandátů, čtvrtí lidovci jich mají pět. Po třech mandátech mají ODS, Piráti a uskupení Rozhýbejme Zlín, které tvoří Soukromníci, Svobodní a Nezávislí. SPD bude mít dva zastupitele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám