Hlavní obsah

Zlínská univerzita si kvůli koronaviru vyrábí vlastní dezinfekční gely. Chce je darovat i prodávat

Novinky, Natálie Lošková, jdu

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) řeší nedostatek dezinfekčních prostředků po svém. Díky vlastnímu know-how je schopna ve svých prostorách vyrábět antibakteriální gely. Množství, které nevyužije pro vlastní potřeby, hodlá darovat i prodat. Přísně kontrolovanou laboratoř, kde vyrobí až 500 litrů gelu denně, jsme navštívili s kamerou.

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně vyrábí 500 litrů dezinfekčního gelu denněVideo: Novinky

 
Článek

Zlínská univerzita se rozhodla kvůli koronaviru sama vyrábět dezinfekční gely. Využívá přitom vlastní technologii, kterou si nechala už v roce 2009 zaregistrovat u ministerstva zdravotnictví.

V místním Centru transferu technologií, které vzniklo právě za účelem propojení základního a aplikovaného výzkumu, v těchto dnech vyrábí až 500 litrů gelu denně. S intenzivní výrobou zde začali až během druhého březnového týdne, čekat totiž museli na dodávku lihu.

Oproti běžným gelům, které se prodávají v drogeriích, a které obsahují kolem 40 až 50 procent lihu, obsahuje ten ze zlínské univerzity minimálně 70 procent. Je to podmínka pro certifikaci dezinfekce pro zdravotní účely.

Foto: Novinky

Z jedné várky uvaří tzv. homogenizátor až 120 litrů dezinfekčního gelu

Kromě lihu je v gelu obsažené také malé množství demineralizované vody, látka, způsobující gelovou konzistenci výrobku, konzervant a glycerin, který zabraňuje vysoušení pokožky.

„Přípravek spolehlivě ničí bakterie, viry i plísně a je možné jej používat pro běžnou dezinfekci rukou i k profesionálním účelům ve zdravotnictví,“ uvedl Ing. Tomáš Sáha, Ph.D. z Centra transferu technologií. „Výroba jedné várky v tzv. homogenizátoru trvá asi 2 až 2,5 hodiny a výsledkem je cca 120 litrů gelu,“ dodal.

Laboratoř také musí splňovat přísné hygienické podmínky. Vnitřek je izolován od okolního světa, ve stropu je vybaven speciálními filtry pro čistění vzduchu. Kvůli vyššímu přetlaku uvnitř nesmí v laboratoři zůstávat jen jedna osoba, dovnitř lze navíc jen ve speciálním obleku.

Foto: Novinky

Dezinfekci používá univerzita pro vlastní potřeby, daruje je ji potřebným, i prodává.

Část vyrobených přípravků univerzita plánuje darovat okolním domovům pro seniory či dětským domovům. „V nejbližších dnech předáme gely například charitě ve Valašském Meziříčí a dětskému centru ve Vizovicích,” uvedla mluvčí UTB Petra Svěráková. Další stihli už v týdnu darovat například Českému červenému kříži nebo Krajské hygienické stanici ve Zlíně.

Zbytek, který pak nevyužijí pro vlastní potřeby, hodlají prodat podnikům a dalším univerzitám. Na vlastním know-how výroby přitom univerzita vydělává už delší dobu, zájem o něj totiž projevila i externí společnost. „Na základě licenční smlouvy jí byla poskytnuta práva na jeho výrobu. Nyní jej s úspěchem dodává na trh konečným zákazníkům,” vysvětlil rektor Vladimír Sedlařík.

Mám koronavirus, kašlal mladík na strážníky v Pardubicích

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám