Hlavní obsah

Zkušební komisaři pro autoškoly chtějí příští týden dva dny stávkovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkušební komisaři pro autoškoly chystají na příští týden dvoudenní stávku. Důvodem je jejich nespokojenost s kroky ministerstva dopravy, které podle nich dlouhodobě ignoruje požadavky na změny v procesu vzdělávání a státního dozoru.

Foto: Petr Švancara, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Ve dnech 22. a 23. listopadu komisaři, kteří se do akce zapojí, nebudou dělat žádné řidičské zkoušky. ČTK to v úterý sdělil mluvčí Asociace zkušebních komisařů ČR (AZK ČR) Jan Bajgar.

Podle něj by se protestu měla účastnit většina ze zhruba 400 komisařů po celé republice. Vyjádření ministerstva ČTK zjišťuje.

V obou dnech stávky budou podle Bajgara komisaři na svých pracovištích, nebudou však provádět žádné zkoušky uchazečů o řidičská oprávnění.

Autoškoly přitvrdí. U zkoušek přibude 120 nových otázek

Domácí

Stávka by se měla uskutečnit ve většině obcí s rozšířenou působnosti, kde se zkoušky konají, včetně Prahy.

Cílem stávky je podle asociace upozornit na nečinnost stávajícího vedení ministerstva dopravy pokud jde o situaci ve vzdělávání komisařů.

„AZK ČR již dlouhodobě upozorňuje na klesající úroveň přípravy a metodického vedení zkušebních komisařů, kteří po odborné stránce podléhají právě výše zmíněnému ministerstvu,” uvedla asociace.

„Toto i přes opakovaná upozornění a mnohá bezvýsledná jednání práci zkušebních komisařů podceňuje a na jejich podněty nereaguje,” dodala. Zároveň upozornila, že akce nemíří proti obcím, jejichž zaměstnanci komisaři jsou.

Bajgar také uvedl, že komisaři budou připraveni, jakmile to bude možné, jednat s novým vedením ministerstva.

Spousta řidičů neumí správně sedět za volantem, říká lektor řízení

AutoMoto

Ministerstvo se už dříve proti kritice ohradilo. „Není to pravda, pravidelně se s nimi scházíme a budeme se scházet i nadále, jsou zapojeni v příslušných pracovních skupinách,” řekl v létě k výtkám asociace mluvčí ministerstva František Jemelka.

Podle něj jsou zástupci komisařů členy pracovní skupiny autoškolství.

„Například u změny nové legislativy byli od samého počátku až po její schválení. Přímo se podíleli na tvorbě konkrétních ustanovení, která odsouhlasili. Následně zástupce MD seznámil členy Asociace zkušebních komisařů na videokonferenci a obdrželi metodiku,” uvedl mluvčí.

Zároveň se podle něj komisaři účastní i dalších jednání a ministerstvo je pravidelně kontroluje. Úřad při tom spolupracuje i s policií.

Zkušební komisaři vyhlásili stávkovou pohotovost už v červenci. Komisaři dál pracovali, ale zároveň prostřednictvím připravených letáků informovali veřejnost o současném stavu a svých výtkách vůči ministerstvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám