Hlavní obsah

Zklamaní pěstouni: neuživíme se, děti zůstanou v ústavech

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tereza Hubáčková byla přechodnou pěstounkou pět let a její domácností prošlo už osm dětí. U přechodných pěstounů může být dítě maximálně rok. „Pro všechny se našlo řešení. Jedno se vrátilo do biologické rodiny, ostatní přešly buď do dlouhodobé pěstounské péče, nebo do osvojení,“ řekla Právu Tereza, která musela s profesí pěstounky skončit, a to především z finančních důvodů.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Odměna přechodného pěstouna je 20 tisíc korun hrubého měsíčně. Tato částka zůstává sedm let stejná i přes to, že veškeré služby za tu dobu zdražily, včetně nájemného. Jde přitom o náročnou práci, často bez možnosti si přivydělávat například částečným úvazkem.

Je to absurdní, likvidační částka. Spousta lidí, včetně mě, se upínala k tomu, že s novelou přijde navýšení. Teď už bych ale nezaplatila nájem.

Pěstouni vkládali naději do novely zákona o sociálněprávní ochraně dětí z dílny ministerstva práce a sociálních věcí, kde měli původně slíbené navýšení odměny na 27 tisíc měsíčně. Novelu ale v pondělí schválila vláda s tím, že odměna pro přechodné pěstouny bude 22 tisíc, takže zvýšení bude jen 2000 korun. Nově dostanou jednorázovou částku při převzetí dítěte, která bude odstupňovaná podle věku, od osmi do deseti tisíc korun.

Zvýšení odměny pro přechodné pěstouny je ale symbolické. „Je to absurdní, likvidační částka. Spousta lidí, včetně mě, se upínala k tomu, že s novelou přijde navýšení. Teď už bych ale nezaplatila nájem,“ řekla Právu Tereza, která si našla práci v nadaci.

Pěstounů ubývá

„Je to ještě horší, než kdyby nic nezvýšili. Protože teď může vláda říci, že nám přece navýšili odměnu, tak co si stěžujeme. Přechodných pěstounů ubývá a brzo žádní nezbydou. Děti budou muset zůstat v ústavech,“ míní Tereza. Návrh MPSV přitom kojenecké ústavy omezuje: podle novely by měly být v těchto ústavech umístěny pouze děti, jejichž stav vyžaduje zdravotní péči. Na vládu míří i další návrhy z dílny ministerstva zdravotnictví a poslance Aleše Juchelky (ANO) s dalšími omezeními kojeneckých ústavů.

Pěstouni jako OSVČ mají šanci požádat o podporu 44 500 korun

Domácí

Přechodných pěstounů opravdu ubývá, k letošnímu lednu jich bylo v ČR zhruba jen šest stovek, přičemž před dvěma lety jich bylo o tři stovky víc.

Velmi kritická k vládnímu návrhu je i Bohumila Krejčíková z Asociace náhradních rodin ČR. „Celý návrh je výsměch všem pěstounům, přechodným i dlouhodobým. Je to zacpání pusy přechodným pěstounům, aby nevykřikovali a měli pocit, že něco dostali,“ sdělila Právu.

Přechodných pěstounů ubývá a brzo žádní nezbydou. Děti budou muset zůstat v ústavech.

„Dva tisíce hrubého jsou zhruba 1300 čistého. Je třeba si uvědomit, že spousta přechodných pěstounů jsou samoživitelé,“ řekla. „Vidím za tím spíš lobbing za kojenecké ústavy, aby je nikdo nemohl rušit, když pěstouni nebudou,“ podotkla Krejčíková. Asociace podle ní komunikuje s poslanci, aby vládní návrh ve Sněmovně usměrnili.

Změny nevylučuje ani ministryně Jana Maláčová (ČSSD). „Částky se ještě změní, budu o tom vyjednávat. Za mě byla priorita dostat zákon konečně do Sněmovny,“ řekla Právu.

Piráti chtějí valorizovat

Návrh Maláčové rovněž zvyšuje státní příspěvek doprovázejícím organizacím, které pěstounům pomáhají. Nově by měly místo současných 48 tisíc ročně na jednu rodinu dostat 54 tisíc. Zvýší se také podpora zařízením poskytujícím okamžitou pomoc, jako jsou například klokánky. Ty dnes dostávají 22 800 měsíčně na dítě, nově budou dostávat 30 tisíc.

Klokánky doplácejí na systém financování

Domácí

Pozměňovací návrh hodlá podat první místopředsedkyně pirátů Olga Richterová. „Jakkoliv je navýšení krok správným směrem, navrhované částky 22 tisíc hrubého pro pěstouny a 54 tisíc pro doprovázející organizace jsou nedostatečné. Podám proto pozměňovací návrhy na zvýšení obou částek, včetně návrhu řešení pravidelné valorizace těchto částek,“ řekla Právu.

„Přikláním se k nastavení valorizace odměny pěstounů podle růstu průměrné mzdy, protože i sama odměna pěstouna je náhradou za mzdu a vypočítává se podle ní i budoucí starobní důchod pěstounů,“ dodala Richterová.

Vedle přechodných pěstounů jsou v ČR i dlouhodobí pěstouni, kteří se o dítě starají až do osmnácti let jeho věku. Na rozdíl od přechodných pěstounů se jim odměna navýšila v roce 2018. Nyní dostávají na jedno dítě 12 tisíc, na dvě 18 tisíc a na tři 30 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám