Hlavní obsah

Žižkovský vysílač se mění v turistickou atrakci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vnitřní prostory žižkovského vysílače, který je už více než 20 let kontroverzní dominantou Prahy, čeká rekonstrukce. Impozantní výhled si od příštího roku návštěvníci užijí z restaurace a kavárny. Současná „observatoř“ nabídne interaktivní prohlídku i zvukový zážitek z různých koutů metropole.

Žižkovský vysílač prochází rozsáhlou rekonstrukcíVideo: ČTK

 
Článek

Jedna z kapslí vysílače se promění v exkluzivní apartmá. Úpravy se dotknou i parku v bezprostřední blízkosti vysílače. Soukromý investor plánuje vložit do oprav zhruba 60 miliónů korun.

Vyhlídková kabina, na niž jsou Pražané i turisté zvyklí, zůstane po celou dobu rekonstrukce veřejnosti přístupná, řekl v pondělí v prostorách vysílače Roman Lain ze společnosti, která má vysílač na 25 let v pronájmu. „Při opravách se budeme snažit uzavřít vždy jen jednu ze tří vyhlídkových kabin. Zbylé dvě by měly zůstat přístupné,“ tvrdí Lain.

Jídlo a pití v dostupných relacích

Z interiéru restaurace, která se nachází 66 metrů nad zemí a tvoří ji tři kapsle, vznikl po vybourání původních místností jeden velký otevřený prostor. „Ten nabízí jedinečný 360stupňový výhled na celé město a za jasných dnů umožňuje výhled až na Říp nebo Krkonoše,“ uvedl Lain.

V nové podobě se prostory restaurace veřejnosti otevřou na podzim. „Vznikne tu bistro, kavárna a cukrárna, noční bar i restaurace s tradiční českou kuchyní,“ tvrdí Lain. Ceny jídla a pití prý budou takové, aby si posezení s výhledem na Prahu mohl dopřát běžný návštěvník vysílače. Pro movitější hosty pak bude připraveno luxusní apartmá. Jedna noc vyjde zájemce na částku v řádu desítek tisíc korun. V případě potřeby se může pokoj proměnit i na zasedací místnost.

Od podzimu začnou práce na modernizaci vyhlídkové části žižkovské dominanty. Ve výšce 93 metrů nad zemí bude místnost s video nahrávkami o známých místech Prahy i významných osobnostech. V křeslech si budou návštěvníci moci vychutnat informace v audio podobě, poslechnou si ale i zvuky staroměstského orloje nebo zvonů na svatovítské katedrále.

Výraznou změnu doznají i přilehlé Mahlerový sady. U paty vysílače Pražané najdou posezení a občerstvení, přibydou i dětská hřiště, minigolf a amfiteátr pro pořádání kulturních akcí. „Vše bude hotové do konce příštího roku,“ doplnil Lain.

Reklama

Výběr článků

Načítám