Hlavní obsah

Prezident Zeman s politiky i zástupci armády položili věnce u hrobu neznámého vojína na Vítkově

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se spolu s premiérem Andrejem Babišem, zástupci armády a válečnými veterány v pondělí na pražském Vítkově zúčastnili pietního aktu u příležitosti 101. výročí vzniku samostatného Československa. Společně položili věnce k hrobu neznámého vojína.

Záznam: Pietní akt na VítkověVideo: ČTK

 
Článek

Vedle prezidenta se tradiční piety účastnili zástupci armády, vlády, parlamentu i církví. Přítomni byli rovněž váleční veteráni. Pietní akt doprovázely vojenské ceremonie, při nichž vojáci mimo jiné přinesli historické vojenské prapory.

Miloš Zeman na pietním aktu na Vítkově Video: ČTK

Loni u příležitosti 100. výročí vzniku Československa se aktu na Vítkově zúčastnili i tehdejší slovenský prezident Andrej Kiska a premiér Petr Pellegrini.

Zemanova party, sešlost oblíbenců, kritizují politici selekci hradních hostů

Domácí

Nejvýznamnější státní svátek je rovněž řádovým dnem a prezident proto v poledne jmenuje na Pražském hradě nové generály. Večer proběhne předávání státních vyznamenání ve Vladislavském sále.

Josef Zíma: Vyznamenání od prezidenta? Je to jako cena od společnosti

Kultura

Památník na Vítkově vznikl v letech 1929 až 1938 jako výraz úcty československým legionářům. Po roce 1948 sloužil k propagaci komunistického režimu, byli v něm pohřbíváni významní představitelé KSČ. Po pádu komunismu v roce 1989 byli všichni pohřbení lidé odvezeni, nyní je památník ve správě Národního muzea. Lidé si v něm mohou prohlédnout expozici o významných meznících české a československé státnosti ve 20. století.

Foto: ČTK

Pietní akt na Vítkově

28. říjen si připomněli i na Slovensku

Vznik Československa položil podle slovenské prezidentky Zuzany Čaputové i základy slovenské státnosti.

„Je celkem unikátní v historii, že dva blízké národy se rozhodly vytvořit demokratický celek, který měl být pilířem budoucí Evropy,“ řekla Čaputová poté, kdy v pondělí položila věnce k památníku Tomáše Garrigua Masaryka a Milana Rastislava Štefánika v Bratislavě.

28. říjen není na Slovensku státním svátkem, ale Čaputová ho označila za jeden z nejvýznamnějších dnů. „Stojí za úvahu, zda by si i Slovensko, podobně jako Česko, nemělo připomínat vznik Československa státním svátkem,“ uvedla Čaputová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám