Hlavní obsah

Zítra na Hradě může jít o osud vlády

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jen čtyři poslanci soc. dem. ze 70 nepodepsali nominaci Jana Sokola na prezidenta. Vytváří to dojem, že Sokolovy šance na zítřejší zvolení hlavou státu jsou vysoké. Do volby však mohou významně zasáhnout nevyřízené účty v ČSSD a ve hře se může ocitnout osud vlády Vladimíra Špidly.

Foto: Lenka Sehnalová

Farmářské tržiště Jiřák

Článek

Jak Právo zjistilo z rozhovorů se zástupci skupiny soc. dem. poslanců, pro něž se vžilo označení zemanovci, řeči o zakopání válečných sekerek uvnitř strany nebyly míněny vážně. Stále se však rozhodují, jakou formou Špidlovi co nejúčinněji uškodit. Podle významného zástupce této skupiny je na pořadu dne nejspíš znemožnění třetí prezidentské volby. "Mohou nám vyčítat, že jsme veřejně deklarovali svou podporu Sokolovi a pak ho zařízli.

Myslím si ale, že poté, co stejnou věc provedl Špidla Zemanovi, nemáme v tomto směru mít žádné morální závazky, a výčitky svědomí by nebyly namístě," řekl Právu tento poslanec, který - jako kdokoli v ČSSD těchto dnů - byl ochoten otevřeně mluvit jen pod podmínkou anonymity. Lidmi z této skupiny hýbe touha pomstít se Špidlovi za debakl svého kandidáta Miloše Zemana ve druhé prezidentské volbě a za politiku spojenectví s lidovci a Unií svobody-DEU, kterou tito soc. demokraté neuznávají.

Do čela Škromacha, vládnout menšinově

Podle plánu, který naznačil tento funkcionář ČSSD, počítá skupina s tím, že Sokola nepodpoří a dosáhne stavu, kdy ani Sokol ani jeho protikandidát Václav Klaus nebudou zvoleni. Není však dosud jisté, zda se této skupině podaří sehnat dostatečný počet zákonodárců ČSSD, aby tento plán naplnili.

Kdyby ale byli úspěšní, hodlají využít tuto těžkou ránu pro Špidlu, který spojil se Sokolem svou pověst šéfa strany, jenž dokáže zajistit potřebnou podporu společnému kandidátovi koalice, na sjezdu ČSSD, který začne přesně měsíc po třetí prezidentské volbě. Výsledkem by mělo být nezvolení Špidly do funkce předsedy soc. dem. "Jsou jen dva možní kandidáti na nového předsedu - Stanislav Gross a Zdeněk Škromach," řekl poslanec.

Podle něj v případě, kdyby Gross stále stál za Špidlou a nepřijal nominaci, neváhali by prosazovat do nejvyšší stranické funkce Škromacha. "Není sice nejlepším řešením, ale přechodně by tam mohl být. Dokázal by lidi ve straně sjednotit," poznamenal poslanec ČSSD. Podle svých dalších vyjádření by preferoval změnu vlády na menšinovou, která by lavírovala mezi ODS a KSČM a snažila by se využívat momentální podpory vždy jedné z těchto stran k prosazení tu levicovějších, tu pravicovějších tezí svého programu.

Gross jako premiér?

Pokud jde o funkci premiéra, z níž by tato skupina ráda odstranila Špidlu, dotazovaný poslanec připustil, že do ní by se snažili dostat Grosse. "Nikde není řečeno, že předseda strany musí být zároveň premiérem. Kdyby dokázali dobře spolupracovat, nemuselo by jít o špatnou kombinaci," dodal. Zmíněný poslanec zdůvodnil nutnost těchto kroků nepřípustností cesty, kterou po loňských sněmovních volbách zvolil Špidla, když vytvořil koalici s KDU-ČSL a Unií svobody-DEU. "Tato vláda není sociálnědemokratická. Ztrácíme hlasy lidí a necháváme je utíkat ke komunistům. Ostatně ani otázka transformace na levici není dosud dořešena. Právě KSČM nejspíš převezme po nás úlohu moderní levicové strany, když budeme dál pokračovat v této koalici," prohlásil poslanec.

Grossova křižovatka

Špidla v posledních dnech přiznal napětí ve straně a dal najevo, že ví o pokusu svrhnout ho ze stranické a vládní funkce. Uvedl, že na sjezdu bude obhajovat svou soc. dem. politiku a nechá rozhodnout delegáty. Gross se k situaci v ČSSD vyjadřuje velmi opatrně. Soc. dem. poslanec, který je důvěrně obeznámen s Grossovými záměry, však Právu sdělil, že sice první místopředseda ČSSD svého předsedu stále podporuje, ale zároveň nehodlá nečinně přihlížet, dojde-li ke Špidlovu nezvolení do čela soc. dem. "Nepřipustí, aby stranu vedl Škromach, to by pro něj bylo opravdu příliš," řekl tento poslanec.

"I proto přestal tvrdit, že za žádných okolností nebude kandidovat na šéfa strany. Uvědomuje si, že pokud se zemanovcům podaří Špidlu shodit, nezbude mu nic jiného, než se pokusit převzít jeho funkci." Podle jiných zdrojů v ČSSD však Špidla a Gross s tímto scénářem počítají jako s opravdu krajní možností. Snaží se na poslance působit argumenty, že bude-li koaliční vláda podobným vývojem oslabena a nakonec rozbita, čekají zemi pravděpodobně předčasné volby, v nichž by se ČSSD nemusela ocitnout ani na první, ani na druhé příčce a velké množství poslanců by ztratilo své mandáty.

Zemanovci už Zemana nevelebí

Označení zemanovci pro odpůrce Vladimíra Špidly v ČSSD dnes již není přesné. Tato skupina, která dříve skutečně spojovala své plány s návratem Miloše Zemana do velké politiky, konkrétně s jeho nástupem na Hrad, začala expremiéra v minulých dnech otevřeně kritizovat. Jejich výčitky se týkají způsobu, kterým se Zeman chová po svém debaklu ve druhé volbě hlavy státu.

Již několik Špidlových odpůrců v médiích prohlásilo, že také expremiér se dopustil řady závažných chyb a že není přípustné, aby komunikoval se straníky prostřednictvím vzkazů z Vysočiny tlumočených sdělovacími prostředky. Žádají po Zemanovi, aby dokázal, že to s návratem myslí vážně, a začal působit na stranických grémiích. V neoficiálních rozhovorech členové této skupiny dodávají, že je expremiér zklamal svým útěkem z Hradu hned poté, co se dozvěděl o své drtivé porážce. Jsou také přesvědčeni, že negativní úlohu v přípravě Zemanova pokusu o Hrad sehráli bývalý vicepremiér Miroslav Grégr a bývalý šéf Zemanových poradců Miroslav Šlouf.

Ti Špidlovi odpůrci, kteří jsou v aktivní politice, s nelibostí nesou, jak říkají, dominantní roli Grégra a Šloufa v Zemanově kampani. Vadí jim to, jak řekl Právu jeden ze členů této skupiny, ze dvou důvodů. Za prvé jsou dotčeni tím, že jejich nápady a návrhy nebyly vyslyšeny, a za druhé je rozčiluje, že za akce připravované mimo dosah veřejnosti těmi, kteří aktivní politiku opustili, nesou před lidmi odpovědnost oni jako známí Zemanovi příznivci v parlamentu. Podle informací Práva vzniká v tomto prostředí namísto již zavržené perspektivy Zemana na Hradě myšlenka vytvoření nového politického subjektu, v němž by se spojili levicoví členové ČSSD a nekonzervativní část KSČM.

Reklama

Související články

Žonglování se sekerkami

Není klidu v sociální demokracii ani před třetí volbou hlavy státu. Na povrchu to sice vypadá pro Jana Sokola zatím nejlépe, má-li se deklarovaná podpora jeho...

Výběr článků

Načítám