Hlavní obsah

Zieleniec si kandidaturu na prezidenta ještě rozmyslí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Europoslanec Josef Zieleniec (SNK ED) ještě neví, zda se bude příští rok v únoru ucházet o post prezidenta. Chce nejprve zjistit, jaké má šance mezi politickými stranami. Politik nebude určitě mít podporu dvou nejsilnějších stran.

Článek

ODS stojí za současných prezidentem a zatím jediným kandidátem Václavem Klausem, ČSSD ústy svého předsedy Jiřího Paroubka dala najevo, že Zieleniece nepodpoří. "Nemůže počítat s naší podporou," dodal Paroubek.

Nejsilnější levicová strana se snaží najít Klausovi protikandidáta. Zatím se jí to ale nedaří. Snaží se prosazovat jméno Jiřího Dienstbiera, především KDU-ČSL má ale s jeho jménem problém a dala se slyšet, že raději podpoří Klause.

Zieleniec nemá podporu komunistů, zelení jeho jméno ještě neprobírali a lidovci přijali jméno s rozpaky.

Podle politologa Daniela Kunštáta by Zielenience měla navrhnout jiná strana než SNK ED, například zelení nebo křesťanští demokraté. Ocenil, že se Zieleniec zachoval jako zkušený politik a na nabídku bezhlavě nekývl. Soudí také, že pokud by Zieleniec kandidoval, mohla by ČSDD v průběhu volby obrátit.

Reklama

Související témata:

Související články

Dienstbier připustil kandidaturu na Hrad

Kandidátem levicových a středových stran v podobě soc. dem., zelených a komunistů na prezidenta by mohl být bývalý čs. ministr zahraničí Jiří Dienstbier. Sokem...

Výběr článků

Načítám