Hlavní obsah

Zieleniec povede do voleb SNK a Evropské demokraty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Europoslanec a bývalý ministr zahraničí Klausových vlád Jozef Zieleniec bude stát v čele společné kandidátky Sdružení nezávislých kandidátů (SNK) a Evropských demokratů (ED) pro sněmovní volby. SNK a ED se Zieleniecem počítají jako s vlastním kandidátem na premiéra. Pokud by se volební uskupení dostalo do Sněmovny, europoslanec však nebude usilovat o poslanecký mandát.

Článek

Zieleniec prohlásil, že úkolem nové strany SNK-ED, jejíž sjednocení se završí v lednu, je navázat na loňský úspěch v evropských volbách a oslovit voliče, kteří si ze současné nabídky stran nedokážou vybrat.

V eurovolbách skončili kandidáti SNK a ED na třetím místě se ziskem 11 procent hlasů. Porazili tehdy i ČSSD, která pod vedením expremiéra Vladimíra Špidly urtpěla debakl a získala pouze dvě křesla v Evropském parlamentu.

Kasl: K nám mohou i věrohodní politici US-DEU

Šéf Evropských demokratů Jan Kasl sdělil, že v SNK-ED by chtěli otevřít volební kandidátky i širšímu okruhu známých osobností. Podle něj je blok SNK-ED připravený přijmout i nezprofanované tváře vládní Unie svobody-DEU. O koho jde, je podle něj otázkou dalšího jednání. Na přímou otázku ale vyloučil, že by za SNK-ED mohl kandidovat předseda unionistů Pavel Němec.

Zieleniec bude politickým lídrem uskupení až do volby řádného předsedy, která se pravděpodobně bude konat až na jaře roku 2007. Výkonným místopředsedou bude Kasl, dalšími místopředsedy šéf SNK Igor Petrov a zástupce ED Jaromír Gajdáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám