Hlavní obsah

Zieleniec chce kandidovat na prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý ministr zahraničí a současný europoslanec Jozef Zieleniec chce kandidovat za SNK ED na funkci prezidenta republiky. Evropští demokraté, kteří ho hodlají navrhnout, pro něj chtějí získat podporu pravicových zákonodárců, budou ale usilovat i o hlasy sociálních demokratů. Zielienecův záměr kandidovat na prezidenta, o kterém jako první informoval server Týden.cz, Novinkám potvrdil místopředseda SNK ED Josef Martinic.

Článek

"Budeme se ucházet o podporu zákonodárců z pravé strany politického spektra," řekl Novinkám Martinic. Podle něj Zieleniec už teď může počítat s plnou podporou Evropských demokratů a ruku by pro něj měli zvednout i senátoři z menších "nesněmovních" stran.

Kromě toho prý o podpoře Zieleniece uvažují i někteří lidovci. "Měl by být přijatelný i pro sociální demokraty," doplnil Martinic.

Zieleniec patřil v 90. letech k nejbližším spolupracovníkům Václava Klause, mimo jiné s ním po rozpadu polistopadového Občanského fóra (OF) zakládal ODS, za jejíhož ideologa a "šedou eminenci" byl považován. S Klausem se rozešel ve druhé polovině 90. let, kdy kritizoval jeho politiku. Z ODS pak odešel počátkem roku 1998, kdy část bývalých členů ODS založila nový politický subjekt - Unii svobody.

Jediným kandidátem zatím Klaus

Zájem znovu kandidovat už oznámil současný prezident Václav Klaus, jemuž počátkem příštího roku vyprší pětiletý prezidentský mandát. Klaus s největší pravděpodobností může počítat s podporou hlavně ODS, jejímž čestným předsedou je, a možná i zástupců některých jiných stran, zřejmě mimo jiné části KDU-ČSL.

Dalším možným uchazečem o funkci hlavy státy je polistopadový československý ministr zahraničí Jiří Dienstbier. Oficiálně zatím nikdo neoznámil, že by ho navrhl, ale předpokládá se, že by ho mohli nominovat sociální demokraté a podpořit zelení a možná i komunisté.

Prezidenta republiky volí na společné schůzi obě komory Parlamentu. Po nedávných schůzkách Klause se šéfy Senátu a Poslanecké sněmovny Přemyslem Sobotkou (ODS) a Miloslavem Vlčkem (ČSSD) se zdá, že volba prezidenta by se mohla uskutečnit brzy po 7. únoru příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám