Hlavní obsah

Zieleniec a spol. chtějí kvóty pro ženy v politice

PRAHA

Evropští demokraté (SNK-ED) by podpořili zavedení dočasných kvót na počet žen v zastupitelských orgánech. Podle nich je žen v české politice málo. V Poslanecké sněmovně jsou ženy zastoupeny 17 procenty, v Senátu 12 procenty a v zastupitelstvech krajů a měst je jich 22,6 procenta. V Česku přitom ženy tvoří 51 procent obyvatel, připomíná mimoparlamentní strana.

Článek

"Kvóty pomůžou ženám uvést se do politiky, pak se dají zrušit," řekla na dnešní tiskové konferenci členka pražského zastupitelstva za SNK-ED Olga Sedláčková. Europoslankyně Jana Hybášková doplnila, že například ve Francii dostávají strany státní příspěvky podle toho, kolik žen za ně kandiduje.

Evropští demokraté by si přáli, aby podíl žen ve volených zastupitelských orgánech stoupl na 40 procent. Sami se snaží chovat příkladně - polovinu jejich kandidátů do voleb tvoří ženy. Trend v Česku je ale podle nich opačný: na kandidátkách stran do letošních parlamentních voleb je žen méně než v minulosti.

Ženy se v politice chovají jinak než muži, jsou operativnější a vstřícnější, navíc neinklinují ke konspiracím, vypočítávají zástupci Evropských demokratů možný přínos žen pro veřejnou správu. Na voliče se proto obrací s výzvou, aby během hlasování preferenčně zaškrtli ženu. Ženy to mají v práci těžké

Nerovnost mužů a žen dokládají podle SNK-ED poměry na pracovním trhu. Ženy mají nižší platy a trh práce není přátelský pro ženy, které se vracejí z mateřské dovolené, upozorňuje strana. Pomohly by rekvalifikační programy, přístup k internetu, aby mohly pracovat z domova, či zavedení hospodyně jako živnosti.

Programy podporující rovnost šancí má většina politických stran, ke kvótám se však staví většinou odmítavě.

SNK-ED vznikla na konci ledna sloučením dvou subjektů. Předvolební průzkumy veřejného mínění nedávají seskupení velkou naději na úspěch. Strana se řadí k politickým subjektům, které by podle současných preferencí nepřekročily pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám