Hlavní obsah

Židé se chtějí bránit proti pochodu neonacistů Prahou

Právo, Jakub Mračno
PRAHA

Velký odpor občanských aktivistů vyvolává stále sporný záměr ultrapravice uspořádat pochod přes někdejší židovské město. Ten je totiž nahlášen na desátý listopad, kdy si svět připomene výročí takzvané Křišťálové noci, tedy jednoho z největších pogromů na židy v Německu.

Článek

Ačkoliv se proti akci jasně vymezili pražští politici a magistrát ji zakázal, neonacisté mají stále šanci, že se demonstrace uskuteční. Městský soud v Praze, jak již Právo informovalo, totiž v pátek magistrátní zákaz zrušil s odkazem na procesní vady.

"Pokud neonacisté uspějí, vrátíme se k původnímu plánu, tedy k uspořádání Shromáždění k výročí Křišťálové noci na začátku Pařížské ulice. Jestliže právní řád nedokáže zabránit neonacistům v provokativním pochodu, zbývá už jedině nekompromisní protiakce osobního občanského odporu," píše ve svém komuniké Židovská liberální unie, která se zatím nejostřeji postavila proti plánované akci ultrapravice.

Aktivisté počítají s podporou našich a zahraničních antifašistů, výzvu pak adresují především "mladším, zdravým, sportovcům a vojákům" a označují ji v jistém smyslu za "mobilizaci". K avizované protiakci v případě konání neonacistického průvodu se již dříve přihlásili též Mladí sociální demokraté, česká odnož automnomí Antifa, ale například i skupina vědců z Akademie věd ČR.

Židovští aktivisté počítají i se střety

"Na setkání s mladými sociálními demokraty jsme se shodli na tom, že akci naše skupina podpoří, nemělo by ale v žádném případě jít o konfrontaci, jako se tomu stalo na první máj na Střeleckém ostrově, naše strategie bude pasivní odpor," řekl včera Právu Miroslav Poche z pražské ČSSD.

Židovští aktivisté, podobně jako autonomní antifašisté, počítají, na rozdíl od od mladých soc. dem. i s aktivním odporem proti neonacistům. Svou protiakci židovská organizace svolává na místo parčíku na začátku Pařížské ulice, která zde sousedí s ulicí Maiselovou.

Právě zde se přitom mohou židé s neonacisty potkat tváří v tvář. O něco dále, na náměstí Republiky svolali svou protiakci anarchisté, kteří mají v plánu se přesunout právě na místo srazu židovských aktivistů. Policie prohlásila, že případnou strategii s ohledem na úspěch případného zákroku nezveřejní, dá se ale předpokládat, že bude udržovat oba tábory v odstupu, nasazeni budou podle informací Práva jednotky těžkooděnců, jízdní policie a možná i vodní děla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám