Hlavní obsah

Žena varuje před mamografem, ministerstvo se kvůli poplašné zprávě obrátí na policii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli videu, na němž Miloslava Matoušová, která se označuje za redaktorku Akademie celostního zdraví, popírá preventivní efekt mamografických vyšetření, se ministerstvo zdravotnictví obrátí na policii.

Foto: Profimedia.cz

Mamograf v košické nemocnici, ilustrační foto.

Článek

Matoušová na videu tvrdí, že neexistují důkazy, které by preventivní přínos mamografického vyšetření potvrzovaly. Žena, která na videu propaguje vlastní webový portál, dále tvrdí, že není rozdíl v přežití v případě, že žena chodí na mamograf nebo podstupuje samovyšetření.

Záběr z inkriminovaného videa

Z rakoviny prý strach nemá a rozhodně nehodlá nechat „otrávit své tělo chemoterapií“. V jednom z dalších videí mimo jiné uvádí, že „žádná nemoc není nevyléčitelná“.

Léčba rakoviny prsu se za posledních dvacet let výrazně posunula

Zdraví

Jak upozornil server iRozhlas, odborníci nad takovými tvrzeními kroutí hlavou. Pravidelný screening žen od určitého věku je podle nich naopak v prevenci rakoviny prsu klíčový.

Odborníci: Důležitý je pravidelný screening

Za nebezpečné považují zejména to, že video nabádá ženy, aby zanedbávaly prevenci a přicházely za lékařem v lepším případě až v okamžiku hmatného nálezu v prsu.

„Za 15 let trvání screeningu došlo ke snížení úmrtnosti na rakovinu prsu o 30 %. Je třeba si ale stále opakovat, že tuto výhodu ze screeningu mohou těžit jen ty ženy, které na něj pravidelně dochází,“ cituje ministerský web předsedkyni Asociace mamodiagnostiků České republiky Miroslavu Skovajsovou.

Samovyšetření prsou může zachránit život

Zdraví

„V mezinárodním srovnání dat dosahujeme velmi dobrých výsledků, zejména s ohledem na pokles úmrtnosti, kdy patříme k zemím s nejnižší mortalitou. V oblasti prevence karcinomu prsu tak rozhodně jdeme správným směrem,“ uvedl loni v říjnu na tiskové konferenci k tématu screeningu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ministerstvo zdravotnictví se tak kvůli videu, které podle něj šíří nepravdivé informace, obrátí na policii.

Anketa

Chodíte na pravidelné kontroly na mamografu?
Ano
76,6 %
Ne
23,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6840 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám