Hlavní obsah

Žena se snažila důchodce zmanipulovat k volbě ODS

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MĚLNÍK

Z manipulace s volebními lístky a z nabádáním k volbě ODS viní někteří obyvatelé Domova důchodců ve Všestudech zdejší bývalou zdravotní sestru šedesátiletou Alenu Nedbalovou. Nedbalová je členkou ODS a členkou volební komise v této obci. Podle výpovědí některých důchodkyň právě ona donesla v neděli volební lístky do domova, rozdávala je v jídelně, ale některým klientům dala jen lístky ODS.

Článek

"Řekla mi: Vy stejně budete volit ODS, tak to tady máte," sdělila v pátek Právu devadesátiletá Růžena Šindelářová a dodala: "A dala mi obálku jen s tím jedním lístkem." Její slova potvrdila i její spolubydlící Anna Christová, že se jí stalo totéž a další žena z domova měla obdobnou zkušenost.

"Ta bývalá sestra říkala lidem u stolů: Budete volit to, co já," potvrzovala Marie Holousová, která pak údajně dostala zbylé volební lístky, tedy všechny vyjma kandidátky ODS. "Já tady nemám trvalé bydliště, tak mi nejdřív řekli, že mi nedají žádné, ale pak jsem dostala tyhle zbylé. To mě dopálilo, že nás chce někdo takhle mást. Nikdo tady nevěděl, jestli máme lístky všechny, nebo jen některé," zlobila se Holousová.

Stížnosti seniorů pak začala řešit vrchní sestra spolu s ředitelkou, která ovšem v tu dobu nebyla v domově. "Vrchní mi volala, co se děje. Musím se ohradit, že by naši zaměstnanci měli s tímto děním cokoli společného. Paní Nedbalová tady od konce minulého roku nepracuje. Vrchní jsem řekla, ať to řeší přes volební komisi," uvedla ředitelka domova Táňa Šindelářová.

Volební komise vše začala ověřovat a řešit se starostou Všestud. "Další den jsem přišel a rozdali jsme lidem proti jejich podpisu nové kompletní obálky. Kdoví, jak to bylo, třeba chtěli důchodci poradit, vždyť už na to nevidí. Je pravda, že ta paní tady dělala asi osm let a lidi k ní mají důvěru," snažil se uklidnit situaci starosta Eduard Zeman.

Kauzou se zabývá i policie

Případ šetří i policie. "Naši kriminalisté to začali vyšetřovat, zda se jedná o přestupek, nebo dokonce trestný čin maření přípravy a průběhu voleb. Zatím ženu sháníme, aby podala vysvětlení," uvedla mluvčí mělnické policie Nina Kopecká. Právu se podařilo také získat vyjádření samotné Nedbalové, která byla ze všeho velmi rozrušená.

"Ti lidé se mě ptali, koho budu volit, tak jsem jim to řekla, že ODS, když jsem jejich členka. Vysvětlovala jsem jim tam všechno asi dvě hodiny, je to s nimi složité, ti důchodci to moc nechápou, ale nebyla to žádná manipulace. Víc to nechci komentovat," řekla Právu Nedbalová. Nyní záleží, jak vše posoudí policie. Za přestupek by jí hrozila pokuta až 30 tisíc korun, za trestný čin dokonce až tři roky vězení.

Politici se začali po zveřejnění případu hned vymezovat vůči soupeřům. "Je to zjevná manipulace, když ODS už neví,jak argumentovat a má strach z volební prohry, uchyluje se k takovýmto metodám," řekl druhý v pořadí ze středočeské kandidátky ČSSD Richard Dolejš.

ODS to ovšem zcela odmítá. "Všechno je to ‚údajnᑠmanipulace, nikdo z nás u toho nebyl. Je to hysterická reakce ČSSD. O žádnou manipulaci nejde, všichni lidé mají možnost vzít si všechny lístky přímo ve volební místnosti. Je to útok ČSSD, aby nás skandalizovali," domníval se místopředseda ODS a středočeský hejtman Petr Bendl. Lidé z domova nakonec dostali kompletní lístky a s volební urnou za nimi půjde komise v sobotu.    

Reklama

Výběr článků

Načítám