Hlavní obsah

Žena jela do Chorvatska na dámskou jízdu, co je s kamarádkami, neví

Právo, Petr Kozelka
Brno

Nekonečné hodiny hrůzy a nejistoty, kdy nevěděl, zda je jeho maminka živá, zraněná nebo snad dokonce mrtvá, si prožil Miroslav Kočka z Kuřimi. Jeho šestašedesátiletá matka vyjela společně s několika kamarádkami na dámskou jízdu k moři, která skončila tragickou nehodou na chorvatské dálnici.

Foto: Jan Trojan, Právo

Hermína Jandová (vlevo) a Ivana Rumlová čekaly v Brně na svou zraněnou příbuznou, která utrpěla otevřenou zlomeninu nohy.

Článek

V neděli večer ji v příletové hale brněnského letiště mohl s dalšími příbuznými obejmout tak, jako ještě nikdy předtím.

„V sobotu kolem osmé ráno jsme se dozvěděli, že se něco stalo. Hned jsme začali zjišťovat, jestli byla v tom autobuse. Jezdili jsme po Brně, volali jsme na všechna možná čísla. První zprávy byly, že leží v nemocnici na chirurgii, okolo druhé hodiny odpoledne jsme se od ministerstva zahraničních věcí dozvěděli něco málo víc, ale teprve v deset večer jsme stoprocentně věděli, jak je na tom. To víte, člověk má stažený žaludek, nemohl jsem ani jíst,“ vzpomínal na chvíle, které by už nikdy nechtěl zažít, Kočka.

„V neděli před odletem jsme s ní mluvili jejím mobilním telefonem, který se našel. Podle snímků jsem si říkal, že první tři řady sedadel nemohly mít šanci to přežít. Ona přitom seděla právě ve třetí řadě, protože v autobuse mívá zdravotní problémy a sedá si dopředu. Je to neskutečné, obrovská loterie, že se jí nic nestalo,“ pokračoval Kočka.

Když ale přišla řeč na maminčin zdravotní stav, ihned zvážněl. „Jela se sedmi dalšími kamarádkami, o kterých nic neví. V nemocnici, kde byla ona, podle všeho nebyly. Když jsem s ní mluvil, tak do telefonu zněla normálně, ale podle mě je ještě v šoku a nedokázala si uvědomit, co se to vlastně stalo,“ dodal Kočka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nehoda českého autobusu v ChorvatskuVideo: Reuters

Hodiny strachu a nejistoty si prožili také příbuzní Ladislavy Šampochové, která se do Chorvatska vypravila už podesáté. Při nehodě utrpěla otevřenou zlomeninu nohy a v tamní nemocnici ji lékaři operovali.

„Když volala matce, tak říkala, že sice měli nehodu, ale ať se prý nebojí, když pak ale mluvila se mnou, řekla jen, že to bylo strašné a ihned se rozplakala,“ slzela v příletové hale sestra zraněné ženy Ivana Rumlová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám