Hlavní obsah

Zemřela žena, která se v Česku nakazila západonilskou horečkou

Aktualizováno

První člověk, který se na českém území nakazil západonilskou horečkou, zemřel. Byla to dvaasedmdesátiletá žena, která v inkubační době prokazatelně nebyla v zahraničí, současně měla ale i další vážné chronické problémy, uvedla ve čtvrtek televize Nova. Informaci o úmrtí televizi potvrdil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Podle hygieniků žena z jižní Moravy zemřela v srpnu v nemocnici.

Foto: Caters News, AP

Ilustrační foto

Článek

„Jedná se podle všech zjištěných skutečností o ženu ročník 1946, podle testů, které byly provedeny, se jedná skutečně o západonilskou horečku,” řekl Nově Prymula. „Ten člověk pochází z jižní Moravy, bydlí tam, a v inkubační době, která je tři až 14 dnů, nenavštívil žádnou endemickou oblast. Tím pádem mohlo dojít k nákaze jenom na našem území,” doplnil epidemiolog Rastislav Maďar.

Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek potvrdilo, že lékaři potvrdili nákazu západonilskou horečkou u prvního českého pacienta, který si ji nepřivezl ze zahraničí. Virus u komárů a koní na jižní Moravě epidemiologové objevili v červnu. Letos jde už o druhého nakaženého Čecha - začátkem září byla nemoc potvrzena u muže, který byl v Řecku.

„Tento rok evidují hygienici dva pacienty se západonilskou horečkou. Jednoho s importovanou nákazou, v létě se nakazil v Řecku. Druhého s takzvaným autochtonním onemocněním, což znamená, že onemocněl v tuzemsku,“ sdělila Novinkám mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová. S informací o nákaze přišel server iDnes.

Podle Štěpanyové jde o logický vývoj situace, vzhledem ke klimatickým podmínkám a výskytu onemocnění v Evropě.  Uvedla, že za posledních více než deset let byly v Česku zaznamenány čtyři případy onemocnění.

Onemocnění způsobuje vir označovaný jako západonilský virus, který přenášejí komáři. Projevuje se podobně jako jiné virózy. Dětem, starším osobám a lidem s oslabeným imunitním systémem může virus způsobit encefalitidu či meningitidu. Při závažném onemocnění hrozí u rizikových pacientů i smrt. U zdravých osob nemoc často vyvolá jen příznaky připomínající chřipku. Inkubační doba se pohybuje od tří do 14 dnů. Účinný lék ani vakcína zatím neexistuje.

Tato původně africká virová nákaza objevená v roce 1937 v Ugandě přenášená komáry se již endemizovala od konce 90. let na většině území USA, kde se původce dostal cestou migrujících ptáků a následně jej roznášela domácí populace ptáků a komárů.

V poslední době byly případy horečky evidovány stále blíže k ČR. „Poslední srpnový týden přinesl 24 úmrtí, z toho sedm v Itálii, po šesti v Rumunsku a Srbsku a pět v Řecku,” sdělil před časem Rastislav Maďar, vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity.[celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám