Hlavní obsah

Zemřela nejstarší Češka, v sobotu by oslavila 109. narozeniny

Aktualizováno

V neděli zemřela ve věku 108 let nejstarší občanka České republiky Květoslava Hranošová. Tuto sobotu by se dožila 109 let. Žena žila v domově pro seniory v Praze 6. O jejím úmrtí informoval mluvčí městské části Ondřej Šrámek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Květoslava Hranošová se narodila 26. ledna 1910 v Ostravě. Do metropole se přistěhovala v 87 letech k dceři.

V pozdějším věku se začala věnovat cvičení jógy, které podle svých slov vděčila za dlouhověkost.

„Paní Hranošová celý život cvičila jógu, což zřejmě přispělo jejímu dobrému stavu," uvedla před dvěma lety, když seniorka slavila 107. narozeniny, sociální pracovnice. Byla podle ní také vášnivou čtenářkou knih a milovala křížovky.

Loni zástupci městské části popřáli Drahošové ke 108.narozeninám

I v téměř 109 letech byla podle dcery plná energie, stále se zajímala i o politiku a cvičila i v posteli, dokud mohla. Cvičení považovala za důležité pro předcházení problémům pohybového ústrojí. Působila jako učitelka a i děti se snažila vést k pohybu.

„Maminka byla takovým dobrým vzorem, ale i vzorem ve střídmosti a pojetí života. Hodně jí šlo o životní prostředí,” řekla dcera Šárka Štenclová, která za ní každý den chodila do domova seniorů.

Podle České správy sociálního zabezpečení žilo v Česku na konci loňského září 385 žen a 52 mužů, kterým bylo přes sto let. Nejvíce stoletých lidí bydlelo v Praze, a to 74. V Jihomoravském kraji žilo 65 a ve Středočeském 45 stoletých a starších osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám