Hlavní obsah

Zemřela bývalá disidentka a velvyslankyně v Albánii Markéta Fialková

Praha
Aktualizováno

Ve věku pětapadesáti let zemřela v úterý večer v Tiraně bývalá disidentka a současná velvyslankyně v Albánii Markéta Fialková. Informoval o tom mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Článek

Na úmrtí ambasadorky upozornil server Lidovky.cz.

Podle mluvčího zemřela náhle a nečekaně v budově svého rezidenčního síla. „Příčiny úmrtí nejsou známy,“ uvedl. Velvyslankyně si ale prý několik dnů před tím stěžovala na zdravotní potíže.

Fialková Českou republiku v Albánii zastupovala od září 2007. Od dubna 1990 do března 1994 byla velvyslankyní v Polsku, dostala tehdy od prezidenta Lecha Walesy vysoké státní vyznamenání, Řád zásluh Polské republiky.

V minulosti působila také jako osobní tajemnice prezidenta Václava Havla.

Fialková se narodila 27. března 1956 v Praze. Pochází z disidentské rodiny Němcových. V březnu roku 1977 podepsala Chartu 77. Podle webu ministerstva zahraničí pak byla z politických důvodů zbavena možnosti dokončit studium a zahájit profesionální dráhu. Pracovala jako zahradnice v Botanické zahradě v Praze, prodavačka v antikvariátu a sanitářka v několika nemocnicích.

Účastnila se aktivit Česko-Polské Solidarity a Hnutí občanské sebeobrany. Jako pozorovatelka podávala Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných zprávy o procesech s disidenty. Několikrát byla krátkodobě vězněna. Teprve po revoluci vystudovala práva na Západočeské univerzitě v Plzni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám